2013. május 20., hétfő

Púpos sas

Ezt a nevet kapta egyik ismerősömtől ez az étel, amit ma reggel készítettem el reggelire. :D Első
látásra (falásra) szerelem lett belőle, ráadásul nagyon egyszerű és gyors kaja. Kiváló reggelire, és vacsira is. Eredeti nevén Pupusas, és El Salvador nemzeti étele. Hasonló, mint a tortilla, csak itt a tésztába kerül a töltelék. Ez a recept az, amit én készítettem el (ezek voltak a hűtőben), de ez is egy tipikusan ezt is azt is beledobálok kaja.6 darab jön ki belőle. Ügyelj arra, hogy vékonyra nyújtsd a tésztát, különben nem sül jól át! Élőben nem volt ilyen fekete, a kontraszt miatt ilyen. :D

Tészta: 

30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 50 ml olaj, 120 ml víz

Töltelék (nálam):

2 evőkanál tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál apróra vágott sonka, egy evőkanál apróra kockázott kaliforniai paprika, fél evőkanál snidling, 2 gerezd fokhagyma, egy csipet só. TIPP: A fokhagymát úgy tudod könnyen megpucolni, hogy meglapítod késsel. Így szépen lejön a héja, és intenzívebb is lesz az íze. :)

A tészta hozzávalóit jól gyúrd össze.Amíg elkészíted a tölteléket, tedd félre, hagy pihenjen. 

A töltelék hozzávalóit apróra felkockázod, darabolod, vagdosod. Jól összekevered őket a tejföllel.  

A tésztát vékonyra kinyújtod, teszel rá egy púpos evőkanállal a töltelékből, majd összecsipkeded a tészta széleit. Tenyerelj rá, hogy kicsit laposabb legyen, aztán olaj nélküli serpenyőben, vagy palacsintasütőben süsd addig, amíg szépen meg nem barnul mind a két oldala. Ez oldalanként kb. 4 -5 perc, attól függ, milyen vastag a tészta.  Vigyázz, laktatós! ;) 

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom!!! Köszi a receptet, megsütöttem most vacsira és mondhatom isteni lett. Paprika helyett kukoricát tettem bele :)

    VálaszTörlés