2013. május 27., hétfő

Baba hétfő - A fülfájás

Ha a gyerkőc megfázik, náthás lesz, sokszor kap kísérőként fülfájást is. Ez egy olyan állapot, amikor elkerülhetetlen a fájdalomcsillapítás, hiszen nagyon kellemetlen. Ebben a posztban a természetes módszerekről szeretnék szót ejteni, de tudnod kell, hogy ezek nem helyettesítik az orvosi ellátást. Fülfájáskor a baktériumokkal fertőződött középfülben genny keletkezik, ami mindenképpen szakorvosi ellátást igényel. Ez a fülszúrás, ami igencsak fájdalmas és rossz emlék a gyermekek számára. Viszont fontos (hogyha elkerülhetetlen) elvégezni, mert a kezelés hiányától a dobhártya szétreped, és halláskárosodás is bekövetkezhet. 


A fülfájást megelőzhetjük:


A a gyerkőc fülét mindig megfelelően védjük. Nagyon jó a füles sapka, amit meg kell kötni áll alatt, így tökéletesen rásimul a fülre, megvédve azt. 
Hajmosás, vagy uszoda  után mindig szárítsuk meg jól a hajat, a fülből törüljük ki a vizet, majd szárítsuk ki egy kis ideig hajszárítóval is.
Ne használjunk fültisztító pálcikát, mert ezzel csak a fül belső részébe toljuk a váladékot. (Mi biztonsági fültisztítót használunk, mint mindenki más, nem tudom, hogy ez is ezt teszi -e.) 



1. Aromaterápia

 

Az orvos által felírt fülcseppen kívül ne cseppentsünk semmit! Főleg ne illóolajat! 

Keverjünk össze teafa, levendula illóolajat egy evőkanál szezámolajjal, majd ezzel a keverékkel gyengéden masszírozzuk  fül mögötti és előtti területet, valamint a nyakat is. Az illóolajok jótékony hatásairól már írtam ITT. :)

  





2. Meleg só

 

Örök klasszikus, amit a népi gyógyászat már régóta alkalmaz. A meleg só segít csökkenteni a fájdalmat, illetve a váladék felszívódását is segíti. Melegítsünk fel sót tepsiben vagy lábasban, és tegyük textilzsákba, mosdókesztyűbe, vagy zokniba. Kösd össze, hogy ne szóródjon ki, majd tedd rá a fájós fülre.  Vigyázz, hogy ne legyen túl forró a só, nehogy megégesse a kicsit! 

 

 

 

 

 

 

3. Gyógysapi

 

 


Nagyon praktikus kis találmány a fülmelegítő sapka, aminek a zsebei folyadékkal teli zsákocskákat tartalmaznak. Ez a folyadék sokáig tartja a meleget. Azért jobb mint a meleg só, mert tovább marad a fülükön, nem úgy mint a só. 









4. Gyógylámpa

 





Kamu vagy nem, kipróbálhatjuk a speciális gyógylámpákat is, amiket persze az előírásoknak megfelelően kell alkalmazni.









5. Gyógynövények





Három évesnél idősebb gyerekeknél használhatunk kövirózsa cseppet. Ez a csepp száraz fülfájásra jó, 1 - 1 cseppet a fülbe cseppentve. Nem szabad akkor használni ha a fül váladékozik, felszúrták a kicsi fülét, vagy genny ürül belőle!







6. Fülgyertya




Ha felszúrták a kicsi fülét, váladékozik, genny ürül a füléből, valamint ha akut fülgyulladása van, ne alkalmazzuk! Ha gyakran fáj a gyerkőc füle, a köztes időszakban használhatjuk, de először mindenképp kérd ki a szakember segítségét!











BABA magazin felhasználásával
Szakértő: Dr. Csomai Zita orvos - természetgyógyász

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése