2013. május 10., péntek

Baba péntek - Babával a napon

Hmmm...végre itt a jó idő, háváj, dizsi, napfény. Mint minden átlagos ember, én is rögtön pakolom a csülkeimet az udvarra, mihelyst  kibújik a nap. Ma tavasztól (nyártól??) természetesen egyetlen csepp kisfiammal. :) Nem akarok rögtön egy közhellyel kezdeni, de muszáj: Vigyázzunk a napon, babával meg pláne!  Mik az alapvető szabályok?

1. Az örök klasszikus: kb. 11- 4 óráig  ne menjünk ki a napra. Ebben az időben a legnagyobb a sugárzás.

2. Egyszerre 2 órát legyünk kint a napon!

3. Három hónaposnál fiatalabb babát ne  napoztassunk!

4. 3 hónaposnál idősebb babánál fokozatosan emeljük a napon töltött időt. Kezdetnek elég 1 perc!

5. Mindig gondoskodjunk a megfelelő védelemről, mindig kenjük be magunkat. Azonban érdemes tudni, hogy a 20 -25 -ös faktorszámnál nagyobb napozókrémek csak 2 - 3 százalékban nyújtanak nagyobb védelmet, így csak felesleges pénzkidobás beruházni 50 faktorosra. 

6. Mielőtt naptejet vásárolnál, mindig nézz utána, milyen káros anyagok vannak benne! A mai legtöbb naptejet a macskámra sem kenném, nemhogy a gyermekemre. 

7. Szintén jó tudni, hog  ha naptejjel védjük magunkat, akkor nemcsak a káros sugaraktól óvjuk magunkat, de D-vitamint sem fog termelni a szervezetünk! Mégha a leggyengébb faktorszámú krémmel kenitek be magatokat, akkor is kb. 95%-kal gátolja a D vitamin képzését a szervezetben!

8. Ha megfelelő D-vitamin mennyiséghez szeretnénk jutni, érdemes 5-10 percet több alkalommal eltölteni a napon naptej nélkül, és még csak le sem kell vetkőznötök teljesen, elég ha mondju kaz arcotokat, vagy a hátatokat éri a napfény.  

9. Minden napozással eltöltött 10 perc összeadódik. 

10. Napozás közben gondoskodjunk a folyadékpótlásról! Felejtsétek el a kólát, és az egyéb cukros italokat (amik mellesleg jól esnek), de csak dehidratálja a szervezetet. Ne ezzel szerezzünk hasznot a büféseknek a strandon, hogy literszámra vedeljük a kokakólát. 

10. Napozás után mindig töröljük át meleg - langyos nedves  ruhával a kicsi bőrét! Ez segít kiegyenlíteni a hőháztartását.

11. Hagyjuk szabadon az érintett bőrfelületet (ekcémás könyök-, térdhajlatot, kipirosodott popsi), ugyanis napozás  hatására enyhülnek a viszketéssel járó tünetek! 

12.  Mindig tegyünk könnyű fehér sapkát a kicsi fejére, a kopasz kobakra ugyanis kíméletlenül tűz a nap. (Főleg a szöszkékre.)

13. Ha mégis megkapja a kicsit bőrét, kend be napozás utáni krémmel, de a legjobb a körömvirág krém, vagy panthenol spray-vel.

14. Ha hetente összességében harminc percet tölt a babád napon úgy, hogy csak pelus van rajta, éri annyi napfény, amennyi a mi éghajlati viszonyaink közt a D-vitamin-képződéshez szükséges. Ha a kicsi fedetlen fővel, de ruhástól tartózkodik a napon, heti két óra alatt tud szervezete elegendő D-vitamint előállítani. (babaszoba.hu)

Szerettem volna én is venni Levinek valamilyen fasza kis napozókrémet, de sajnos nincs pénz rá, na meg miután utánaolvastam, mik vannak benne, inkább lemondtam róla. A jó, az drága, ami szar, az olcsó. Nem mondtam újat. Úgyhogy csináld magad uram, ha szolgád nincs alapon kikutyultam neki egyet, ami baromira bejött. Sőt, már rendeltek is tőlem, és annak az illetőnek is bejött. :) Teljesen bio, nincsenek benne káros anyagok, mégis megfelelő védelmet nyújt. Nincs meghitt trópus illata, vagy mittudomén, de az a legkevesebb. :)  (Úgy dereng, mintha írtam volna már erről, ha igen, bocsi).

Forrás: babaszoba.hu

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem régen kezdtelek el olvasni! Először is minden elismerésem, ahhoz amit csinálsz! :)
    Másodszor: titkos a recept a naptejhez? :) Ha az megértem! :)
    Az én lánykámnak nagyon világos, érzékeny bőre van, alapból 50 faktorosat használunk, szerinted a kevertnek mekkora lehet a faktora? Vagy azt valahogy lehet szabályozni? Bocs a sok kérdésért, csak érdekel, mert ezek a gyógyszertáriak tényleg marha drágák!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mara!

    A recept:

    10 g shea vaj
    10 g kakaóvaj
    20 g kókuszolaj
    12 g méhviasz
    10 g cink-oxid

    Én ennek a dupláját szoktam elkészíteni. A cink oxid fizikai fényvédőként működik, így veri vissza a napfényt. A méhviasz vízlepergető tulajdonsága miatt hasznos. Noha a hozzávalók nagy része nem olcsó, fontos megnézni, hogy több adagot is el tudsz készíteni belőle. (Kb. 10 adagnyit). Így már jobban hangzik, igaz? :) A hozzávalókat megtudod rendelni webáruházból, illetve, ha pesti vagy, még könnyebben be tudod szerezni őket. Ha a shea vajat ki akarod hagyni (jellegzetes szaga miatt) akkor több kakaóvajat tegyél bele. Ja, és kb. 15 - 20 faktoros. Panthenolt is ajánlok bele, ami kb. 500 forint és elég egy kiskanálnyi is belőle. :) Ezt akkor tedd hozzá, amikor még meleg a kész keverék.

    Így készítsd el:

    Először a shea vajat és a kókuszolajat, valamint a méhviaszt olvaszd fel, mivel a kakaóvaj nagyon hőérzékeny, túlhevítés hatására nem szilárdul meg és bekristályosodik. Utána tedd hozzá a kakaóvajat, miután az előző három felolvadt teljesen. Vedd le a tűzről, majd folyamatosan keverd, amíg, a kakaóvaj is elolvad. Utána kevergetés mellett tedd hozzá a cin-koxidot, s addig keverd, míg az egész egy homogén keverékké nem válik. Töltsd bele egy steril tégelybe. Azért tégelybe, mert 25 fok alatt megszilárdul, de ha kiteszed a napra, gyorsan kenhető lesz. :)

    Ha valami ok folytán még sem jön be ez a változat, kérlek, olvasd el a lenti tesztet, és az alapján próbáld kiválasztani azt, ami nektek a megfelelő.

    http://divany.hu/shopaholic/2012/06/29/naptejteszt/

    Bocsi hosszú hozzászólásért! ;)

    Üdv, Tökmag anyu

    VálaszTörlés
  4. Szívesen! Azt elfelejtettem írni, hogy gőz felett olvaszd fel őket, úgy mint ahogy a csokit szoktad! :)

    VálaszTörlés