2013. május 24., péntek

Baba péntek - A kullancs ügy

Eljött a nyár (na jó, most kinézve az ablakon inkább ősznek tűnik, mert olyan takony idő van), vele együtt pedig a kiránduló szezon is. Az ember szívesebben van kint a szabadban, jól esik letelepedni a fűbe, napozni egy kicsit, heverészni. Ezen tevékenységekhez pedig nagy valószínűséggel társakat is kapunk, amik korántsem barátságosak... Személy szerint undorodom a kullancsoktól és herótom van tőlük, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen betegséget terjesztenek, illetve milyen megelőzéseket tehetünk elkerülésük érdekében.

Hazánkban a két leggyakoribb, kullancs terjesztette betegség a Lyme-kór, illetve a vírusos agyvelő/agyhártyagyulladás. Jó tudni, hogy a kullancsok világszerte kb. 300 betegséget terjesztenek, de  csak néhány veszélyes az emberre. Lássuk a leggyakoribb betegségeket:

TIBOLA: ez a betegség lényegében kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás. Leginkább a hosszú hajú lányokat érinti, mivel a kullancs a hajas fejbőrben telepszik meg, így roppant nehéz észrevenni. Pár napos-hetes lappangási idő után a csípés helyén előbb duzzanat, majd később váladékozó fekély keletkezik, valamint több helyen, főleg a fejbiccentő izom mögött nyirokcsomó-duzzanatok figyelhetőek meg. Antibiotikumot csak súlyos esetben kell adni, legtöbbször önmagától meggyógyul a beteg.

Vírusos agyvelő/agyhártyagyulladás: az esetek nagy részében kétfázisú a betegség, melynek lappangási ideje 3-21 nap. Eleinte kisebb láz és izomfájdalmak jelzik a fertőzést, utána következik egy pár napos tünetmentes időszak. Azt követően már igen magas láz, szédülés és erős fejfájás jelentkezik. Szerencsés esetben az illető gyógyszeres kezeléssel teljesen meggyógyulhat, de – súlyosságtól függően – nem ritka az emiatt bekövetkezett maradandó bénulás, sőt akár halálos kimenetelű is lehet.

Lyme-kór: a Lyme-kór egy olyan bakteriális fertőzés, melynek lappangási ideje akár egy évig is tarthat. Legjellemzőbb tünete a csípés körül kialakuló, minimum 5 centis, több napig fennálló vörös színű, kokárdaszerű folt. Antibiotikummal az esetek többségében sikeresen kezelhető a betegség.  


Hogyan védekezzünk ellenük? 


A kullancs terjesztette megbetegedések közül az agyvelőgyulladás szerencsére elég ritka de köztudott, hogy viszont ez a legveszélyesebb. Lehet oltással védekezni ellene: a maximális védettséghez 4 injekció kell – majd később 3-5 évente emlékeztető oltások –, viszont már a második után is védettnek tekinthető az illető. Az injekció ára: kb. 28.000 Ft. (nem valami baráti, de a betegség csúnyább)



Gyermekkoromban nagy táboros voltam, minden évben mentünk tánctáborba - ahol nem csak a kőkemény 8 órás, intenzív táncórákkal kellett megküzdenünk, hanem ezekkel a kis mocskokkal is. Emlékszem, egyik táborozás alatt, éppen ebédnél álltunk sorba, mikor az előttem lévő lány nyakában trónolt egy. Szóltunk neki, hogy van egy újdonsült albérlője, erre ő: Ja, oké, akkor kiszedetem... és haláli nyugodtan letette a tálcáját, majd kisétált az ebédlőből. Súlyos kullancs fóbiám miatt én kb. felordítottam volna, futottam volna pár kört az ebédlőben tálcával csapkodva a nyakamat, majd ájultan elterültem volna a padlón. Na jó, egy kicsit teátrális, de hasonló lett volna... :D Na visszakanyarodva:


  • A szuri helyett úgy is védekezhetünk (sőt, kötelező szerintem), hogy a hosszú szárú nadrág szárát betűrjük a zokniba, (rohadt hülyén néz ki, de legalább kevesebb az esély az új lakókra).
  • Mindenhol lehet már kapni kullancsriasztó sprayt, krémet, minden anyámkínyját, amivel lekezeled magad. 

"Fontos tudni azt is, hogy a kullancs - az elterjedt közvélekedéssel szemben - nem a fákon "lesi" áldozatát, hogy rápottyanhasson. Valójában sűrű bozót vagy erdő sem kell ahhoz, hogy kullancsot szedjen össze, ez az állat akár ritkás aljnövényzetben, fűben is megbújhat. Épp ezért fontos minden kirándulás (de akár egy kertben töltött délután) után is alaposan átnézni az egész testet, különös tekintettel a hajlatokra és a hajas fejbőrre, hogy az esetleg összeszedett kórokozót időben észrevegye. Ha pedig sikerült beszereznie egy ilyen parazitát, ne essen pánikba, itt van minden tudnivaló arról, mit és hogyan tegyen (és hogy mi az, amit semmiképp se)." - dívány.hu

Jöjjön a legundorítóbb rész:

Hogyan távolítsuk el?


Felejtsük el a szemöldök csipeszt, a gyufát és a masszírozást. Miért? 

  • A csipesszel csak összenyomod. 
  • A gyufával kapcsolatban már ott megbukott a legenda, hogy a mostanság kapható gyufában régen nincsen foszfor, de amúgy sem bizonyítható, hogy a kullancs szeretné. (Nem tudom, valaki megkérdezte tőle egy délutáni teázás közben?)
  • A zsírral, olajjal, vazelinnel való kenegetés is felesleges, mert lehet, hogy az állat valóban önként távozik, de előbb fulladozik egy sort, eközben pedig visszaöklendezi a kórokozókat, amelyeket épp elkerülni szeretnénk. (Fúj.)
  • Szintén hülyeség, hogy az óra irányának megfelelő/ellentétes irányú tekergetéssel majd kijön a kullancs. "A kisebb probléma, hogy így is könnyen leszakadhat a szájszerve, bár ez a része már nem tartalmaz annyi kórokozót, ami fertőzést tudna okozni. A nagyobb probléma ezzel a módszerrel, hogy tekergetés közben szintén jól meg lehet nyomkodni a teli kullancsot, amivel ismét csak a visszaöklendezett kórokozókhoz jutunk." (Megint fúj.)

A legeslegjobb módszer a kullancscsipesz, vagy a kullancseltávolító kanál, ami biztonságos. a kullancscsipesszel fogd meg óvatosan, függőlegesen kezd el húzni, s várd meg míg elereszti a bőrt! 

Ezeket ne csináld, ha megmart egy kullancs:

  • ne szedj antibiotikumot, mert az csak elnyomná a figyelmeztető tüneteket! Csakis a pontos diagnózis után kezdődhet meg a kezelés;
  • ne fertőtlenítsd le a csípés helyét, mert az emiatt bekövetkező esetleges bőrpír tévesen keltheti Lyme-kór gyanúját, vagy épp elfedheti annak tünetét;
  • ne rohanj egyből orvoshoz, csakis akkor, ha klinikai tünetek jelentkeztek!
  

Forrás: divany.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése