2013. január 18., péntek

Baba péntek - A popsikenőcs mustra

Mindenkinek meg van a megszokott bevált popsi krémje, az, ami a babának is jó. Nem lesz kiütéses, piros, ápolja és megnyugtatja bőrét. Valakinek ez jön be, valakinek az. Lássuk, mik  a legelterjedtebb márkák:


  • A 2012-es év Superbrands márka címet megnyert Sudocrem. Széles spektrumban használható: horzsolásos bőrfelületen, enyhe égési bőrsérülésekre (pl. napégésre) szúnyogcsípés tüneteinek enyhítésére, orrfújás miatt kipirosodott orrszél és hideg által kicsípett bőrfelületen (száj és orr környéke), ekcémás bőrfelületen, borotválkozás, gyantázás után.
  • Babylove pelenka kiütés elleni krém: A pelenkában lévő nedvesség miatt a bőr a pelenkaterületen különleges ápolást igényel. A pelenkakiütés elleni krém magas cinktartalma révén ápolja és védi a bőrt. Teafa olajat belecsepegtetve remekül hasznosítható pattanások ellen, és a begyulladt szőrtüszőket is rendbe hozza. Hátránya, hogy nehezen kenhető. Illatanyag mentes. 
  • Gabi Popsikrém: Bőrgyógyászatilag tesztelt, színezék- és alkoholmentes.Tartalmaz: cink-oxid, kamilla
  • Neogranormon: Hámosító, a bőr felmaródása, valamint kisebb hámhiányok kezelésére szolgáló kenőcs. Összetevőinek komplex hatása révén védi a hámsejteket, így az egészséges hámréteget is. Bőrregenerációt elősegítő hatása következtében fokozza a bőr ellenállását a fertőzésekkel szemben, elősegíti a hámsérülések gyógyulását. Alkalmas a felületes bőrsérülések, felmaródások (kidörzsölt orr, horzsolás), enyhe égési sebek hámosítására, valamint a pelenka okozta bőrgyulladás és szoptatás alatti berepedezett emlőbimbó kezelésére.
  • Az Unguentum Infantum FoNo VII Parma bőrvédő kenőcs csecsemők és kisgyermekek számára. A bőrön különböző okok folytán (pl.: vizelet stb.), különösen a hajlatokban, hámfosztott, vörös nedvedző területek képződhetnek, amelyeknek helyi kezelésére szolgál ez a kenőcs, mely elősegíti a bőrfelület hámosodását, gyógyulását.Mi ezt használtuk az elején, de nem jött be. Váltottunk. 
  • Weleda calendula popsikrém: A lehető legjobb minőségű védelmet biztosítja a rendkívül érzékeny, irritált bőrnek. A tiszta méhviasz természetes védőfilmet képez a bőrön, amely meggátolja a kisebesedést és a bőr nedvesedését a pelenkával fedett részeken anélkül, hogy a bőrlégzést megakadályozná. A körömvirág (calendula) virág kivonata nyugtató hatással van a bőrre. Az értékes mandula olaj ápolja a bőrt.
  • NIVEA popsi védőkrém: Cink-oxid és búzacsíraolaj tartalmú, színezék- és alkoholmentes, bőrgyógyászatilag tesztelt 
  • Jhonson's popsi védőkém cinkoxiddal
  • Babydream popsikenőcs: A Babydream termékei különösen gyengédek és kíméletesek a baba bőréhez., összetevői megfelelnek a bőr élettani sajátosságainak.  A márka három alvonala a Basic, a Sensitive és a Natural.
Namármost. A téma elég érzékeny, sok vita folyik ezzel kapcsolatban, hogy mi káros, és mi nem. Gondolatok bele, hogy mennyi mérgező anyag van, mennyi mindent kenünk magunkra és a gyermekünkre. Ugyanakkor túlzásba is lehet esni!!! 

Ezt a tesztet szintén a  tudatosvasarlo.hu-n találhatjátok meg,  ITT!

Mielőtt hozzákezdenél, elmondom a saját véleményemet:

Nem kell hinni a reklámoknak. Sőt, gyógyszertár sem egyforma. Nem szabad túlzásokba esni a káros anyagok elkerülésével, mert a mindennapokban már mindenhol ott van! Előtt utóbb így is - úgyis találkozik vele a gyermeked és ezt nem tudod kivédeni. A hámosító kenőcsöket nem ajánlatos mindig használni, ha a babád bőre szép, nem kipirosodott, felesleges terhelni a bőrét minden pelenkázás alkalmakor! Igen, a kőolajszármazékok helyett jobb lenne használni növényi eredetű anyagokat, így pl. a shea vaj, de ez nem éri meg a gyártóknak. Én azt használom ami nekünk bejött (a Sudocrem-et csak dicsérni tudom, és a most használt Neogranormon is remek), Levinek szép tőle a feneke és kész. Nekem ez a fontos. Mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy mit vesz, (és mit tud megvenni!!!) a babájának. Nem rossz anya attól még valaki, ha a gyógyszertári kenőcsöt használja! Ez csak a média és a divat nyomása, hogy csak az jó, amit halálra reklámoznak. 

Kőolajszármazékok pedig az alábbi neveken futnak a babatermékeken: 

  • Mineral oil: a leggyakrabban használt kőolajból előállított szintetikus zsír. Bőrbe nem szívódikföl, akadályozza a bőr lélegzését. Petróleum melléktermék, befedi a bőrt, mint a műanyag,eltömi a pórusokat. Gátolja a bőr képességét, hogy semlegesítse a méreganyagokat, elősegíti az aknék és más rendellenességek létrejöttét. Lassítja a bőr funkcióit és a sejtfejlődést, ezáltalidő előtti öregedést okoz. Sok termékben használják (a babaolaj 100%-a ásványi olaj!). Az ásványi olaj származékok szennyezettek lehetnek rákkeltő hatású PAH-okkal (Polycyclic Aromatic Hydrocarbonok). A gyártók vazelint használnak, mert ez hihetetlenül olcsó.)
  • Liquidum Paraffinum (az ásványi olaj szebben kifejezve!): a Paraffinum liquidum sterilisatum steril paraffin-olaj, kőolajból előállított, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú (sűrűn folyó) kristálytiszta, íztelen olajszerű folyadék, hosszú szénláncú szénhidrogének keverékéből áll, ami egy nagyon durva bőrkárosító kőolaj származék.
  • Paraffin wax vagy Mineral wax: a drága virágviaszokat, a sheavajat és a méhviaszt hivatottak helyettesíteni
  • Vazelin: a petrolátum (más néven puha paraffin vagy vazelin) egy zselé állagú szénhidrogén keverék (főként 25 szénatomnál hosszabb szénláncot tartalmazó szénhidrogének keveréke). Régebben elsősorban a neki tulajdonított gyógyító hatás miatt alkalmazták. Elterjedt vélekedés volt, hogy szinte minden betegségre jótékony hatással van. Később ezen hatások számos területen nem bizonyultak valósnak.
  • Petrolatum: petróleum bázisú szintetikus zsír, amelyet az iparban kenőanyagként használnak. Kőolaj származék. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.
  • Cera Microcristallina vagyis mikrokristály viasz funkciója: zsírkomponens, krémalap Szintetikus anyag, kőolaj származék, nagyobb koncentrációban elzárja a bőr pórusait, gátolja a bőrlégzést. A valódi méhviaszt helyettesítik vele az olcsó kozmetikai készítményekben.
  • Hart-Paraffin: vagy más néven nehéz paraffin, amelyet sűrű kenőcsökhöz, popsikrémekhez, pomádékhoz és hajwaxokhoz használnak
  • Ozokerit: nem más, mint ásványi paraffin, azaz szintén kőolaj származék.
  • Petrol Wax: hajápoló termékekben
  • Ceresin


Utószóként, itt egy recept, amit össze is állíttathattok a gyógyszertárban (nem tudom, mindenhol elkészítik- e) 

Sol. alumin. acetic   10g
Adeps lanae            40g
Vazelini flavi            30g       (jó a fehér vazelin is)
Aquae dest             20g

Forrás: 

http://www.termeszetesbabaapolas.hu/katica_olaj_birodalma/mergezo_anyagok_a_mindennapjainkban/_koolaj_szarmazekok
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-babapopsi-kremek
http://antalvali.com/


2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ha egy megjegyzést megengedsz, a calendula az nem kamilla, hanem körömvirág (calendula officinalis).

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, nem is figyeltem, én a leírást csak bemásoltam a Weleda honlapjáról. Észre vehettem volna, hiszen kozmetikum készítő vagyok! :D Javítom.

    VálaszTörlés