2013. január 29., kedd

Baba hétfő: A babamasszázs

Nincs annál jobb, amikor egy fárasztó nap után lehetőségünk van arra, hogy megkérjük a párunkat, kényeztessen egy kis masszázzsal. Majd én is kikövetelem Tőle legközelebb. :) Ugyanígy élvezik a babák is, s nem utolsósorban hasznos is a számukra. 

 Egy kis idézettel kezdeném:

"Táplálni a gyermeket?
Igen.
De nem csak tejjel,
Dajkálni kell.
Simogatni, ringatni.
És massszírozni.

Beszélni a kicsi bőréhez,
Beszélni kell a hátához,
Mert éhesek és szomjasak
Éppúgy, mint a hasa."

Frédérick Leboyer: Shantala

A babamasszás tulajdonképpen egy Indiából származó ősi hagyomány, ami lehetőséget nyújt egy még bensőségesebb kapcsolat kialakítására.

De mire is jó a babamasszás?


Sokoldalú a dolog: Egyrészt kifejezhetjük szeretetünket, hamarabb és könnyebben megérthetjük babánk jelzéseit, s nem utolsósorban egy remek kommunikációs eszköz is. Jó hatással van a kis súlyú babák gyarapodásra is, és gyorsabban is fejlődnek. A bőrünk és az idegrendszerünk a magzati fejlődés alatt ugyanabból a csíralemezből fejlődik ki, ez pedig azt teszi lehetővé azt, hogy a baba idegrendszere masszírozás közben is fejlődik. A babánk idegrendszere körülbelül 2 éves korig fejleszthető, és ide tartozik pl. a reflexek kialakulása, az izom és mozgáskoordináció, mozgásfejlődés, a testtartás kialakulása, valamint az érzékszervek működése.

A laborvizsgálatok is kimutatták, hogy a masszírozott babák immunrendszere átlagosan 30%-kal több ellenanyagok termel, és ezáltal a babák védettebbek a fertőzéssel szemben. Csökkenti az allergiás betegségek kialakulásának esélyét, és nyugodtabb alvást is biztosít. Mérsékeli a hasfájást, a székrekedést, a nyugtalanságot, javítja a vérkeringést, az anyagcserét, s nem utolsó sorban csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is!

Masszírozás közben bennünk és babánkban is olyan hormonok szabadulnak fel, ami hozzájárul közérzetünk javulásához. Ha szoptatunk, a masszázs közben felszabaduló oxytocin segíti a méh regenerációját és a tej kilövellését - tehát segíti a szoptatást is.

Mikor a legjobb masszírozni?


A masszírozást már a babaszületése után pár nappal is megkezdhetjük, de fontos, hogy mindig figyeljük babánk jelzéseit. Maga a masszázs nem a babán, hanem VELE együtt történik! Kezdetben elegek a nagyon gyengéd mozdulatok, és csak pár percig tartson. Fokozatosan növelhetjük az időtartamot s az erősséget is.
Legjobb a fürdés körüli időszak, bőrápolás szempontjából a fürcsi előtt, mert a masszázshoz használt olaj testápolóként is szolgál. 

Hol és hogyan?


Teremtsünk kellemes, nyugodt környezetet a masszázshoz! Tehetünk fel kellemes babazenét is. A hőmérséklet legyen kb. 23- 24 fok, és a babát teljesen meztelenre vetkőztetve masszírozzuk. A legjobb ha a saját lábadra fekteted, mert így még erősebb lesz a testkontaktus.

Mivel? 


Tiszta növényi olajok ajánlottak, az ásványi olajokat tartalmazó olajok hosszútávon szárítják a baba bőrét. (Johnson's, Nivea, Gabi) 
Legjobb az édesmandula olaj, sárgabarackmag olaj (több vitamint tartalmaz), szezámolaj (ezt a fázósabb babáknak ajánlják). Már keverékeket is lehet kapni, többek között ricinusolajat tartalmazót, ami serkenti a baba bélműködését. (Ricinusolajat a gyógyszertárban is kaphatsz, jó szempilla dúsításra és a hajadra is!) 
  • Körömvirágolaj: Bőrnyugtató hatású, érzékeny bőrű babáknak
  • Orbáncfű és levendula olaj: Rosszul alvó babáknak 
  • Ha keverék olajat választunk, ügyeljünk arra, hogy ne legyen erős az illata! A babák óra érzékenyebb, mint a magunké. 
A baba arcára ne tegyünk külön olajat, mindig a kezünkön maradtat masszírozzuk bele.  A masszázs előtt ajánlatos az olajat meleg vízbe állítani, így kellemes lesz a hőmérséklete a használatra.

"Baba Magazin"

 

Mikor ne masszírozzunk?

  • Ha idegesek vagyunk
  • Betegségek, láz esetén
  • Oltások utáni időszakban (De ha igényli, akkor gyengéd simogatással helyettesíthetjük a masszázst.)
  • Ha a baba nem akarja

Hol kaphatóak ezek az olajak? 

 

 http://www.zoldbolt.hu/szepseg-egeszseg

 http://www.zoldpolc.hu/1031-olajok-es-masszazs/

 http://zoldabc.hu/naturkozmetikai%20alapanyagok_83/olajok_es_vajak_293

 http://netbio.hu/spl/268537/Masszazsolaj

 http://webshop.cosmio.hu/5-novenyi-olajok

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése