2013. január 7., hétfő

Baba hétfő - Hogyan öltöztessük a babát télen?


"- Ejnye, hát nincs melege ennek a babának?
- Ejnye, hát megfázik ez a baba!" 

Hányszor, de hányszor kell nekünk, szerencsétlen anyukáknak megküzdenünk ezzel a két rendkívül idegtépő  kérdéssel.... A mamák minden utcából leselkednek ránk, behajolnak a szemünk fénye verdájába, fájdalmas arccal megcsóválják a fejüket, majd  botjukkal képletesen belevágják a fejünkbe a tétovázás apró, majd egyre nagyobb, gondolatát. 

De valljuk be, mindannyiunkban motoszkál a gondolat, hogy vajon elég lesz -e rá, ez a ruha? Vagy tegyek még rá valamit? Vagy nem lesz melege? A kétségek eloszlatása végett, itt van pár jó tanács:
  • Először is vedd figyelembe az időjárást: Fúj -e a szél, esik -e a hó? Hány fok van? 
  • Öltöztesd rétegesen! Ha esetleg kivirul az idő, csak lekapsz róla egy ruhadarabot, és már jobb is. 
Babakocsiban:
  • A babakocsiban szélvédett helyen van a baba, de azért célszerűbb ha olyan kocsit választasz, aminek van lábzsákja is, és esővédője. 
  • Télire tegyünk a baba háta alá egy plédet, de ha poláros, vagy (még jobb) gyapjú téli zsákja van, erre nincs szükség. (De plédet mindig vigyél magaddal!)
  • Ha hazaérve azt veszed észre, hogy a nyaka izzadt, vagy meleg kiütéses, akkor tudod, hogy túlöltöztetted. Ha hideg  a keze, nyűgös volt -még rosszabb-, lila az ajka, akkor fázott. 
  • Vedd figyelembe a babád sajátos hőháztartását! Minden baba máshogy érzi az időjárást. Vannak fázósabb babák, és vannak, akik jobban bírják a hideget. 
  • Téli öltözék 1:
- Harisnya
- Nadrág
- Meleg zokni
- Nadrág
- Kombidressz
- Kiskabát
- Overál
- Meleg, béléses sapka
- Esetleg még egy pulóver, ha nagyon hideg van
- Trikó
- Sál
  • Téli öltözék 2:
- Harisnya
- Zokni
- Trikó (nem muszáj)
- Kombidressz, vagy body
- Rugdalózó
- Kiskabát
- Esetleg még egy pulóver, ha nagyon hideg van
- Sál

Fontos, hogy ne öltöztessük túl a babát!!! Minden anyuka félti a csöppségét, de több bajt csinálunk, ha nagyon felöltöztetjük, mintha kevésbé. Így is megfázhat a baba, hiszen túlmelegszik, megizzad, és kész a megfázás. Tudni kell az egyensúlyt! 
  • 15- 20 fok között még nem kell harisnya, sem vastag kabát.
  • A mi téli öltözékünk:
- Trikó
- Kombidressz
- Harisnya
- Meleg zokni
- Kiskabát
- Nadrág
- Poláros sapka
- Overál
- Sál

TIPP:

Rendkívül praktikus, ha a sok pléd helyett beruházol egy babakocsiba való bundazsákra, hiszen többféle képpen használhatod, és nem is kell gyömöszölgetni a babakocsiba. Pár ötlet:


Fillikid
Brendon




A mi lábzsákunk: 0- 36 hónapos korig használható
Kunert

Panda babaház



FONTOS A FRISS LEVEGŐ!

Töredelmesen bevallom, hogy nekem sincs nagy kedvem sokszor kimászni a lakásból, pláne ha szar idő van. De akkor is érdemes kivinni a kicsit, még ha esik a hó, vagy az eső. Ha állandóan a lakásban van a baba, nyűgös lesz. Persze a levegőztetés csak úgy értelmes, ha a friss levegőn császkálsz a gyerkőccel, nem pedig a főút mellett. Ha egyszerűen nincs kedved kimozdulni, akkor elég ha kiviszed a teraszra, vagy az erkélyre (már akinek adott, persze), és még te is tudsz így haladni azzal a fránya házimunkával. Vagy tojd le magasról, és nézz meg egy filmet. 

2 megjegyzés:

  1. gyerek a teraszon, közben az anya bent filmet néz.... gratulálok :D

    VálaszTörlés
  2. Igen, sőt még egy sörért is leugrik, hagy ordítson a gyerek! Ugyan már...

    VálaszTörlés