2013. január 25., péntek

Baba péntek - Játékok

A játékok sunyik. Mindenhol ott vannak. Nesztelenül beosonnak az életünkbe, alattomosan elfoglalják a lakás különböző pontjait, és a sötétben megbújva kárörvendően várják egy naiv, figyelmetlen talp érkezését.
Persze ez ellen is védekezhetünk, pl. legegyszerűbben azzal, hogy veszünk játéktartót. :D Mi még nem vettünk, de már ideje lenne, ugyanis Levi hiába fél éves, már sok játéka van, főleg rokonoktól, ismerősöktől, ugye. Én még csak egy plüss vettem neki, nem igazán tartom hasznosnak őket, nálam a hasznos, átalakítható, többfunkciós képesség fejlesztő játékok élveznek privilégiumot. 

Minden életkornak meg van a megfelelő játéka, azonban azt sem felejtsük el, hogy a gyermekek nem pont azzal játszanak szívesen, amit a család nagy pénzekért megvásárolt, hanem kitűnőn el el tud szórakozni egy műanyag üveggel is, benne golyókkal.

A legfontosabb alapszabályok: 
  • Csakis környezetbarát festékkel festett fajátékokat vegyél, ami gondosan le van csiszolva, lakkozva!
  • Csak olyan játékot válassz, amely megfelel a biztonsági szabványoknak - ha a címke vagy a csomagolás nem tanúsítja ezt, ne vedd meg semmiképpen sem!
  • A játék mindig legyen a baba életkorának megfelelő - Tuszakolhatod te rá a két hetes babádat a játszószőnyegre, tökre le fogja tojni hol van, mert alszik, és különben sem lát jól még semmit sem.  
  • Ha lehetséges, ne vegyél másodkézből játékot, mert kilazulhatnak a részei, de ha mégis úgy döntesz, gondosan ellenőrizd az adott játék állapotát!
  • Szőrös játékokat, amiknek kitéphető a szőre, bundája, szintén hanyagold még egy ideig, legalábbis addig, amíg a kicsi kinőtt a "mindent a számba veszek" életkorból. (Kb. 8-10 hónapos korban)
  • Ne adj a kezébe gyanúsan olcsó játékot - pláne ha olyan országból való, ahol a biztonsági szabványok  köztudottan lazábbak. 
  • Végezetül: Dobd ki a törött, vagy elnyűtt játékokat, mert az előbbi baleset veszélyes is lehet!
Milyen játékot válassz 0-6 hónapos korú babának? 

Születéskor a babák több mint 70 reflexszel jönnek a világra, köztük pl. a szopás, a fogó, Moro, keresési, Babkin  és a lélegzés ösztönös reflexével.
Látásuk még igen gyenge az első pár hónapban, de figyelnek a fényre, zajokra, hangokra, zenére. A magas, vékony hangokat preferálják, ezért nyugtatják meg őket jobban a női hangok, főleg az édesanyja hangja.  A 6. hónapra éles látásuk lesz, s immár hihetetlenül nyitottak lesznek a világra. Szvsz, tök felesleges az első 1 hónapban játékokkal erőlködni, a babának ilyenkor még az édesanyja közelségére van szüksége, szopik, alszik, biztonság kell neki, nem pedig ingerek. Azonban szerintem az egyedüli játék, amit érdemes ilyenkor venni, az a felhúzható, ágyra felszerelhető pöri - fori.
Miért érdemes? Mert ebben a korban a picúrka még csak a közeli dolgokra tud fókuszálni. A forgónak mozgása pedig leköti a baba figyelmét, és ha még zenéset is választottunk, a lágy dallamok is megnyugtatják, és segítenek az elalvásban.De hidd el, sokkal olcsóbb és többet ér a saját altató dalod!!!!!!! Én is sokat éneklek Levinek, mert szeretek neki, s nem utolsósorban jobban értékeli, mint a feje felett forgó műanyagot, s annak hangját. De jelenleg jól elszórakozik vele, ugyanis már eléri őket. :D 
Ha már nagyobb a pici, remek találmány a pihenőszék játékfigurákkal, a csörgő, zörgő színes játékok, különböző anyagokból, mintákkal (sima, érdes, rücskös, hullámos) melyek a tapintását, és a látását is fejlesztik.A játszószőnyeg is remek ötlet, hiszen színes, vidám, és jól leköti a babát, s nem mellesleg a mozgástere is nagyobb.



Milyen játékot válassz 6 - 12 hónapos korú babának? 

Drága, gőgicsélő kis pelenkagombócos immár elkezd egyre intenzívebben mozogni, kúszni-mászni, (s egyben neked is újra előjönnek a reggeli testnevelés órák ködfátyolban úszó emléke), mozogni az őt érdeklő tárgyak felé.  Kis segítséggel vagy akár egyedül is képes felülni és az őt érdeklő játékokkal játszani. Ilyenkor már tényleg jó, hogyha készségfejlesztő játékokat választasz neki, amik fejlesztik az egyensúlyát és a koordinációs képességét.A forma összeállítós játékok nagyon menők (Baba im újság, 5. szám :))), és még jó áron is kaphatóak. :)
Ha a töpörtyű már kezd a saját lábára állni, jó ötlet beszerezni járássegítő eszközöket, tologatós, húzós játékokat! Fontos!: A bébikompot egyáltalán nem ajánlom! Mert korlátolja:
  • a saját testről való tudást
  • a lateralitást (jobb/ bal oldal megkülönböztetése saját testen, térben, síkban)
  • a térben való tájékozódást
  • a tárgyi világ megismerését 



 Milyen játékot válassz 12 - 18 hónapos gyermeknek? 


Eljött a játszótér (Interaktív anyukafórum, versengés és átvilágítás) és a kinti élet öröme! Lehet fára mászni, mászókázni, homokozni gurulni, verekedni, tyúkszart szedni! (Bocs, vidéki vagyok.) Mondani sem kell, hogy a gyerekre mindig ügyeljünk, mert még a végén komoly kick - box világbajnokságnak lehetünk szemtanúi a játszótéren, vagy mehetünk az ügyeletre. 
Jó játéklehetőség még a szerepjáték, amiben a tökmag  kiteljesedve meg tudja tanulni az élet adta szereposztásokat és mintákat. (Apa - anya, cukrosbácsi, vízvezetékszerelő, postás rosszabb esetben ugye... köhm...) 
Jó lehet erre szuper gyerekkonyha vagy munkásasztal vásárlása.




Remélem hasznos tanácsokkal tudtalak ellátni benneteket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése