2013. január 22., kedd

Baba hétfő - Ápolj természetesen!

Bocsánat, a Baba hétfőből most Baba kedd lett. Mostnaság elég sok dolgom van, orvoshoz járkálok... tegnap voltam MR-en, és annyira fáradt voltam, hogy már nem bírtam befejezni a bejegyzést. Ezért elnézést is kérek.

Ebben a bejegyzésben sorra veszem, hogy mik azok a termékek, amiket még felvállalhatsz, ha mégis  az ipari babaápolás termékeinél maradsz, majd pár tippel is szolgálok.

Babaolaj:

Mostanság a legtöbb gyártó rájött, hogy noné, a birka anyáknak kinyílt a szemük, és elkezdik mazsolázgatni az összetevőket termékeinken, rágúgliznak, aztán jön a júúúúúújééénilyetneeeemveszeeeek, csúúúnya káros, kakás!  Mit tesznek ez ellen? Hát változtatnak rajta. A híresebbeket nézve a Jhonson's, a Gabi vagy a Nivea kivételével, mer' azoknak az összetétele még mindig gyakorlatilag kőolaj. (Majd leesik nekik is a tantusz egyszer...)
Azonban, pl. a Libero is rájött, hogy nem lesz ez így jó, és kidobta a piacra az új termékcsaládját, amikben nincsenek parabének, csak tiszta növényi olajok.

Libero Baba Olaj:

150 ml, parfüm-, parabén- és mesterséges színezőanyagoktól mentes, tápláló repceolajjal
A Libero Babaolaj csak a növényi olajokat tartalmaz, beleértve a repceolajat, amely gazdag természetes E-vitaminban és puhítja és nyugtatja az irritált bőrt. Adjunk néhány csepp olajat a baba fürdővízéhez vagy használjuk közvetlenül a bőrön. Tökéletes baba masszázsra is. Bőrgyógyászatilag tesztelt.
A termék a baba szemébe ne kerüljön - az olaj szembe kerülése esetén bő vízzel kell kiöblíteni. Ára: 1170 Ft.

Összetevők: Olus Oileo, Canola, Tocopherola (E - vitamin)

Amit még szívesen ajánlok :

Babylove Ultra Sensitive Babaolaj

Speciálisan érzékeny, allergiára hajlamos bőrre használható babaolaj. Parfüm-, színezék-, tartósítószer-, paraffinolaj-mentes és glutén nélkül. Gyengéden ápol és megvédi a baba bőrét a kiszáradástól.
Összetevők:  Ethylhexyl Stearateeo, Caprylic / Capric Triglycerideeo, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oileo, Rosa Moschata (Musk Rose) Seed Oileo, Tocopherola|v, Bisabololgy

Sokak szerint sminklemosóként is remekel.

Tudom, még sok barátságos összetevőjű babaolajat lehet kapni, de én elsősorban a pénztárcámhoz mértem!

Fürdetőkről és popsikrémekről azért nem írok, mert már szerepeltek az előző rovatokban! 
 
Jöjjenek a házi készítésű babaápolási szerek! 
 
Babaolaj recept:

    500 ml olivaolaj, mandulaolaj vagy jojóbaolaj vagy ezek bármilyen keveréke
    1 csepp rózsaolaj

Az összetevőket összekeverjük.

Tulajdonságok:

Mindhárom olaj az érzékeny bőr kiváló táplálója. Mindenféle fontos tápanyagokat tartalmaznak a vitaminoktól az antioxidánsokig.

Megjegyzések és használat:

Nagyon gazdag krémek. Mandulaolajból készült verzióját csecsemőkori masszázsához használhatod.


                                                                                                                 /Házikence tanoda/

Testápolás:

Vazelin a babának:

Hozzávalók:

    60 ml olívaolaj
    1 tk kamillaolaj
    1 tk aloe vera
    1 ek reszelt méhviasz

Elkészítés:

Gőzfürdő felett az olajokat és a méhviaszt összeolvasszuk amíg a méhviasz elolvad,majd a gőzről levéve az aloe verat is hozzáadjuk. Megfelelő csavaros tetejű tégelybe öntjük és mikor kihűlt a tégelyt a tetejével lezárjuk.

                                                                                                                                      
                                                                                                                     /Lukrécia kencéi/
Fürdés:

Anyatejes szappan:

Elkészítés:

 A hidegeljárásos szappanfőzési technikával készítette a szappant. Az anyatejet kis fagyasztott kockák formájában (jégkockatartó) rakta a lúg mellé. Vagyis igazából a lúgot a fagyasztott anyatej mellé.
Bővebb infó:  http://lukreciakencei.hu/recept/baba-mama/babaapolas/anyatejes-szappan

                                                                                                                           
      /Lukrécia kencéi/
Pelenkázás:

Nedves popsitörlő kendő:

Hozzávalók

    2 evőkanál olaj
    2 evőkanál babasampon
    2 csésze víz
    5 csepp levendula olaj

Elkészítés:

„Keverjük össze az olajat a samponnal és az illóolajjal. Kipróbáltam, tényleg keverednek. Ezután adjuk hozzá a vizet, keverjük meg jól, és már kész is a folyadék. Ezt tölthetjük egy szórófejes üvegbe, és használatkor egyszerűen előveszünk egy darab konyhai törlőt, vagy akár mosható textíliát, erre fújjuk az anyagot és már törölhetünk is vele. A másik lehetőség, hogy olyan konyhai papírtörlőt szerzünk be, ami strapabíróbb. Ezzel még nem tudtam kísérletezni, nem tudom melyik fajta alkalmas erre. Vágjuk a gurigát félbe, ezután szedjük ki a kemény belső kartont, és tegyük egy popsitörlős műanyag dobozba. Öntsük rá a folyadékot, a legbelső végét pedig húzzuk ki a nyíláson. Ne nagyon rázogassuk, mert felhabosodik, csak forgassuk legfeljebb hogy mindenhová jusson az anyagból. Ha jól megszívta magát már használhatjuk is. Ha nem találunk megfelelő konyhai törlőt, vagy csak kímélni akarjuk a környezetünket, használhatunk (gyárthatunk) pamut rongyokat is erre a célra, amit aztán kimosunk a pelenkákkal. Aki textil pelenkát használ valószínűleg ezt az utat választja.”

                                                                                                            /Lukrécia kencéi/

A popsitörlő folyadék alapja tisztított víz és hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó / olíva / jojoba stb.) nagyjából 2 : 1 arányban. Kiürült, jól kimosott szórófejes flakonba vagy üvegbe öntsük az 1/3 rész olaj – 2/3 rész víz keveréket, és minden használat előtt rázzuk fel. Tehetünk a keverékhez néhány csepp teafa illóolajat (ami fertőtlenít), vagy levendula illóolajat (ami bőrnyugtató), főleg, ha picit piros lenne a popsi (természetesen csak 100%-os, tiszta illóolajat használjunk, és nagyon keveset – max. 3 cseppet egy 100 ml-es üvegbe). A rózsa illóolaj is nagyon jó kisbabáknak, csak az drágább, de ha van otthon, nyugodtan használhatjuk azt is kis mennyiségben.

Praktikus tanácsok:
  • Ha papírtörlőre fújjuk, vastagabb fajtát válasszunk, ami nem ázik át és foszlik, mállik szét rögtön (Forest XXL)
  • Érdemes pelenkacsere előtt néhány papírtörlőt előkészíteni: letépni és egyszerre benedvesíteni vízzel (több lapot egymásra tenni, négybe hajtani, együtt bevizezni, kinyomkodni, hogy ne csöpögjön; majd újra lapokra szedni és ezeket a lapokat hajthatjuk pl. négybe),  erre fújhatjuk a popsitörlő folyadékot, illetve a végén sima nedves lapokkal is letörölhetjük a maradék olajat, ha szeretnénk. (Mivel valamennyi olaj marad a baba bőrén, popsikrémből is kevesebbet kell használnunk.) Ha túl sok nedves papírt készítettünk elő, semmi gond, a következő peluscserénél újra bevizezve tökéletesen használható.
  • Ha útnak indulunk, befújkálhatunk előre néhány törlőkendőt, és eltehetjük az előre benedvesített kendőket is egy műanyag dobozba.
  • Nagy melegben 3-5 csepp grapefruitmag cseppet is tehetünk a keverékhez, hogy tartósítsa.
  • Az üveget könnyedén tisztíthatjuk gyerek fogkefével, biológiailag 100%-osan lebomló, pl. mosódió alapú mosogatószerrel, majd alaposan öblítsük ki tiszta vízzel. Ezután grapefruitmag kivonattal tudjuk fertőtleníteni (tegyünk 20-30 cseppet tiszta vízbe, és ebben áztassuk legalább 20-30 percig, majd alaposan öblítsük át tiszta vízzel). Az üveg karbantartását érdemes 3-5 újratöltés után elvégezni.
/termeszetesbaba.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése