2012. október 11., csütörtök

Fejleszd a babádat!





"Részben adott, hogy mekkora lesz az IQ-ja valakinek, ám bizonyított tény, hogy a kisgyermekek intelligenciája jó eséllyel növelhető, ha megfelelő érzelmi töltést, azaz sok-sok szeretetet kapnak szüleiktől, egészséges és boldog családban nevelkedhetnek, valamint a testi egészségükre is ügyelnek. Ez utóbbihoz hozzá tartozik az egészséges környezet, a sok mozgás, nem utolsósorban pedig a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás is.


Mindemellett persze elengedhetetlen a különféle képességfejlesztő, logikai és ügyességi játékok alkalmazása, melyek szintén hozzájárulnak lurkód IQ-jának növekedéséhez. Az alábbi praktikák szinte semmibe nem kerülnek, hatásuk azonban annál inkább figyelemre méltó."


A fenti szavakat én is fontosnak tartom, főleg már csak azért is, mert Levi eleve oxigénhiányosan született. Duplán is aggódhatom érte, hiszen nem csak hogy a nyakára volt tekeredve a köldökzsinór, még újra is kellett éleszteni - tehát addig nem kapott oxigént az agyacskája, amíg a szükséges eszközöket rá nem kötötték. Ez több perc is lehetett. E tekintetben soha nem fogok megnyugodni, mert félek attól, hogy a kisfiam valamivel gyengébb, lassabb lesz a társainál az oviban, és a suliban. De már most mindent megteszek azért, hogy segítsek neki fejlődni. Én az alábbiakat teszem:

  • Mindennap hallgatunk Mozartot
Köztudott, hogy Mozart zenéje nagyon jó hatással van a gyermekekre és a betegekre is. Hatására javul például a tanulási készség és a memória. A korábbi eredményeket most molekuláris szintű bizonyítékokkal is alátámasztották, és azt is igazolták, hogy más zene nem vált ki hasonló hatást. /Forrás:Transindex/ Számomra is nagyon sokat jelent Mozart zenéje. :) Úgy gondolom, hogy ezt az embert az angyalok küldték a Földre, hogy jobbá tegye életünket. :)

  • Babatornára viszem
Bár meg kell említenem, hogy enélkül is remekül el van, hiszen ma éjszaka is hiába tettem hasra - az éjszaka folyamán minidig arra keltem, hogy nyögdös.... Utólag kiderült, hogy hanyatt fordult és a takarója az ágy végébe lett rugdosva...persze fázott :))) Remekül megemeli a fejét, "biciklizik", törzzsel fordul, stb. :)



  • A napokban bekattantam, és elkezdtem tele matricázni a szobáját. :D Most már tényleg egy talpalatnyi hely nincs! :D Mindenhol szép, színes figurák vannak, hogy minél több inger érje, tanulja a színeket és a formákat. 

    • Zenélő forgót rendeltem neki
    A zenélő forgóval kapcsolatosan már az agybaj kerülget, mert már 2 hónapja rohangálok egy olyanért, ami tetszik is, de az egyik oldalon nem volt ami az igazi lett volna, amit onnan rendeltem pedig nem az jött... jól rá is fizettünk... Most máshonnan rendeltem, de OTT IS ELFOGYOTT (Nem tudom, mindenkinek olyan kell???), és most várunk rá... Mindegy, a zenélő forgó szépen leköti a babát, zenéje megnyugtatja, és a mozgó figurák fejlesztik a szemkoordinációját. Persze van olyan baba, aki ordít, mihelyst elindul a zene. :D Ez gyermek függő.

    • A játszószőnyeggel, plüssfüggőkkel, színes játékokkal szintén fejlesztem a látását, hallását, és a mozgását is. :)


      • Rengeteget éneklek neki és beszélek hozzá. :)

      És most lássuk, mi fejlesztheti még jobban a kicsit!

      Nyelv:


      Egyre több nyelvoktató vallja, hogy a gyerekeket már egészen korán, akár négy-öt hónapos korban el lehet kezdeni egy idegen nyelvre tanítani. A kicsik ilyenkor még sokkal fogékonyabbak az újdonságokra, és ami idősebb korban nehézséget jelenthet, ilyenkor még egészen egyszerűen megy. Mindemellett a nyelvtanulás úgymond tréningezi az agyat, ezáltal elősegíti az értelmi fejlődést. Nyugodtan beszélhetsz tehát gyermekedhez idegen nyelven.



      A mondókák:

       Nem csak hogy szórakoztatóak - a bonyolult agyi tevékenységek kialakulását is serkentik. Segítségükkel könnyebben fejlődik ki a tárgyállandósság érzékelése, a szavak és a mozgás összehangolása, de a számok világába is beavathatod csemetédet ilyen formában. Érdemes olyan mondókát választanod, amelynek tartalma kötődik valamilyen, a gyerek által már ismert dologhoz: állathoz, tárgyhoz, napszakhoz, tevékenységhez.
      Íme, egy örök klasszikus: Kukurikú, szól a kakas, ki az ágyból, hajnal hasad, már süti a nap a hasad.


      A legegyszerűbb a legnagyszerűbb!

      A legjobb IQ-fejlesztő tevékenység a játék, az ahhoz szükséges kellékek nagy része pedig minden háztartásban fellelhető - a leghétköznapibb felszerelési tárgyak alkalmazása is pozitívan hathat a kicsi mozgáskoordinációjára és gondolkodására. Akár egy egyszerű papírdoboz is megfelel, hiszen többféle funkciót is elláthat, úgymint játék garázs, babaház, és így tovább. Ha pedig játék közben mindig el is mondod, mi történik, azzal a kicsi beszédkészsége is fejlődik.

      Olvass neki, vele!

      Az úgymond olvasgatás - lehetőleg a szülő közreműködésével - elősegíti a baba nyelvi fejlődését, miközben támogatja a síkbeli és a térbeli dimenziók különbözőségének felismerését is. Mindemellett a kicsi hozzászokik a könyvek működési elvéhez. A fentiek pedig külön-külön és együttvéve megkönnyítik majd a dolgát az iskolában.

      Ezek a lehetőségek csak egészen kis része azoknak a fejlesztési eszközöknek, amiket a babádnál alkalmazhatsz.  Ha érdekel a téma, látogass a femina.huoldalra, és ott további tippkeket ismerhetsz meg! :)

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése