2013. június 25., kedd

Baba hétfő - A cumómat akarom!!!

http://www.kiskegyed.hu/lapokkepek/cikkek/17000/17268_95345-ujjszopas-vs-cumi-bi-d00011B1Abe0e7edff856.jpgAzért gondoltam rá, hogy foglalkozom ezzel is, mert Levi is cumizik. Igazából nem is volt választásom afelől, hogy most cumizzon -e vagy sem, mivel az intenzíven már a első nap kérték, hogy vigyek be neki. Belegondolva érthető is, hiszen szegénynek nem volt ott senki sem, aki megnyugtassa, és álomba ringassa... és ugyanúgy akkor sem, amikor invaginatio miatt került fel Pestre.
A cumiról tudni kell, hogy ugyanúgy pozitív tevékenységgel bír, mint negatívval. Fontos tudni, hogy csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is, de ugyanúgy függőséget is okozhat sok gyereknél. Sokan ellenzik, sokan támogatják, mégis valljuk be, nagyon hasznos dolog tud lenni. Azonban létezik pár alapszabály, amit figyelembe kell vennünk Mr. Cumó használatakor:



- Szilikon anyagú a legjobb
- Mindig a gyermek életkorának megfelelő cumit vegyünk, hiszen a nem megfelelő méret  a későbbiekben komoly fogesztétikai problémákat okozhat, és a szájpadlást is eldeformálhatja.
- Vegyünk pillangó alakút, hogy a kicsit ne zavarja légzés közben.
- Ne dőljünk be az altatócumi, játszócumi, stb. cumi hülyeségnek, a gyerek remekül el van egy cumival is, ez csak marketingfogás.
- Legpraktikusabb a karikás cumi, mert erre lehet csíptetőt is rögzíteni, ha a poronty dobálós kedvében van.  A földről gyorsan felkapom és lenyalom dolgot gyorsan felejtsük el! Egyrészt undorító, másrészt nem higiénikus, a szánk tele van baktériumokkal. Dohányosok pláne ne alkalmazzák! Vehetünk hozzá nyugikendőt is, amely segíti a kicsit az elalvásban. Így néz ki:




- Árkategória sem mindegy, de ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen később drágább a fogszabályzó!
- A cumit fontos, hogy csak nyugtatásra, altatásra, vagy játszásra használjuk! Ha éhes, vagy valami más baj van, ne tömjük bele a szájába, csakhogy elhallgasson! Te sem örülnél, ha megszólalnál, hogy éhes vagy, erre belenyomnak a szádba egy nagy zoknigombócot.  Hagyni kell, hogy a gyerek mindig közölje, mit akar - azzal, ha állandóan a szájába tömködjük, csak azt érjük el, hogy a gyermek megtanulja, hogy ne legyen hangja. Előbb utóbb elunja, hogy minden sírására csak cumi a válasz - minden bajára csak egy sírást fog használni. No akkor döntsük majd el, mit akar közölni!

Na de most nézzük a sötét oldalt:


Sok anyuka kétségbeesetten próbálja eltűrni a gyerek plafonrepedeztető ordítását, miután 4-5 év kitartó cumókázás után úgy dönt, hogy ideje leszoktatni róla, jöjjön más módszer a nyugtatásra. Ilyenkor miket lehet mondani?
- Már nagyfiú/lány vagy, nem kell a cumi.
- Elvitte a cica, kutya, Törkösfarkú Momotkány, vagy a bibircsókos szipirtyó, mittudomén.
- Már a barátod, Jenőke/Bözsike sem cumizik már!
- Ha abbahagyod, akkor választhatsz valami játékot!

Remek ötletek tárháza nyílik meg előttünk, s a magyarázatoknak csak a képzeletünk szab határt.  És persze, a gyerek csak visít és visít, s ilyenkor megállunk, hogy: "Te jó Isten, most mi a francot csináljak?? Tömjem vissza a szájába, vagy egyszerűen csukjam rá az ajtót, majd abbahagyja?" Úgy gondolom, egyik megoldás sem a legjobb. Szerencsére a legtöbb gyerek magától leszokik a cumiról, egyszerűen rájön, hogy ez már neki ciki, és a több hónapig (rosszabb esetben) évig szeretett cuci, cumó, cucika, hívjuk akárminek, szomorúan veheti tudomásul, hogy immár nincs helye Pistike életében. Anyától meg tudtam, hogy nővéremnek s nekem "Elvitte a cica" lett mondva - és úgy vettem észre, hogy nekünk ez a válasz remekül megfelelt, hiszen nem keresgélem azt a cicát még most sem. :D

Ne felejtsük el, hogy gyermekünk ragaszkodik ehhez a tárgyhoz, nem vehetjük el tőle csak úgy. Mindenki maga dönti el, mi a legjobb megoldás, és én is magam fogom eldönteni, hogyan akarom elválasztani tőle. Ámbár lehet, hogy egyszer csak hozzám vágja, és kijelenti: Én már nagyfiú vagyok, vegyél nekem kistraktort! :D

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összefoglaltad. Én nem adtam cumit Lillámnak, később mikor már adtam volna, nem kérte. Így sem a cumira, sem az ujjszopásra nem szokott rá. Szerencsésnek érzem magam emiatt, hogy nem kell majd a leszoktatós hercehurcát végigcsinálni. Viszont a leírtak alapján, most már azt is megértem, aki odaadja a cumit. Megvallom őszintén ('pirulós mosoly') eddig eszembe sem jutott, hogy ha nem lehetünk a babával az megnyugtatás lehet neki. Köszi, hogy felnyitottad a szememet, ezentúl nem vitázok cumi kérdésben senkivel :) :) :)

    VálaszTörlés