2013. június 7., péntek

Baba péntek - Mérgező növények

Nos, miután végeztem a bevásárlással, és összevesztem egy öregasszonnyal a SPAR-ban, itt vagyok a Baba péntekkel.  :) Most az e hónapban megjelent Baba magazinból szeretnék nektek egy kis ízelítőt nyújtani.
Itt a nyár, eljött a kirándulások ideje, és otthon a kertünkben (már akinek van) is több időt töltünk. Minden lurkó szívesebben szeret odakint lófrálni a szabad levegőn, ami számunkra is pozitívum, hiszen ettől általában jobban is alszanak, kevésbé nyűgösek. 
Mivel nekünk is kertes házunk van (többen úgy hívják csak, hogy arborétum), nagyon oda kell figyelnünk, hogy Levi nem eszik meg - e olyan növényt, ami káros lehet neki. Most ez nem azt jelenti, hogy alapjáraton hagyom legelni a kertben, hanem ha ott is vagyok mellette, hipergyorsasággal képes bevenni a szájába bármit, legyen az föld, fűszál, vagy kavics. De ez sokatoknak ismerős, ugye? :)

Szobanövények:


Ciklámen (Cyclamen):

A szára és virágzata enyhén, míg a gumója erősen mérgező. Az egyik legkedveltebb szobanövény, emrt a feng shui szerint nyugalmat és békét teremt. Virága hányást, hasmenést, gyomorfájást okoz, föld alatti gumója erősen mérgező, görcsöket, erős izzadást, szédülést, légzési nehézségeket és még átmeneti bénulást is okozhat.

Buzogányvirág (Diffenbachia):

Alapvetően egy könnyen tartható növény, így a legtöbb háztartásban megtalálható. Viszont minden része mérgező. Lenyelése esetén a szájban és a torokban égő érzés lép fel, megduzzasztja a nyálkahártyát.

Könnyező pálma (Philodendron):

Ez a növény is nagyon  népszerű, viszont neki nem a levelei mérgezőek, hanem a pikkelyes légzőgyökerei.  Nedve a bőrön égő érzést okoz, lenyelése esetén a nyálkahártyát megduzzasztja és nyelési nehézségek léphetnek fel.

Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

A növény tejnedve mérgező, bőrön irritációt okoz, lenyelése hányást eredményezhet. 

 Begónia fajok (Begonia)

 Levelük vagy hajtásuk enyhén mérgező, kis mennyiségben nem okoz nagy bajt.

Aszparágusz fajok (Asparagus)

A növény minden része mérgező, nedve a bőrön irritációt okoz, bogyó termése lenyelve enyhén mérgező, hasmenést, hányást és gyomorpanaszokat eredményezhet. 

Fikusz fajok (Ficus):

A növény tejnedve mérgező, lenyelése hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okoz, súlyos esetben fulladás is felléphet.  

Anyósnyelv (Sansavieria):

Levele vagy hajtása közepesen mérgező, lenyelése hányást, hasmenést okoz.  

Mérgező növények a szabadban:



Gyöngyvirág: 

Amilyen gyönyörű, olyan veszélyes. Szinte minden erdőben, ligetben megtalálható. Kertekben dísznövényként ültetik főleg az illata miatt. Nagyon szép az egy száron lévő sok-sok pici fehér virág. Mutatós az ősszel beérő, élénk piros bogyója is.
Nagyon mérgező! Halálos kimenetelű mérgezés is ismert, 5 éves gyermek gyöngyvirág csokrot tartalmazó vázából kiitta a vizet.
Mérgezés általában a piros bogyók elfogyasztásakor lép fel, de veszélyes a levelek, a virágszárak szopogatása, megrágása is, mert a növény minden része mérgező. Tünetei: Az első szakaszban csillapíthatatlan hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság. A pulzus nagyon lassú lesz, alig tapintható. A második szakaszban az érverés hirtelen meggyorsul, a vérnyomás lecsökken és a szív leállása következtében beáll a halál.
Elsősegély: Hánytatás, és azonnal orvoshoz fordulni.

Csattanó maszlag:

A növény minden része mérgező. Főleg a levele és a magja tartalmaz hioszciamint, szkopolamint és atropin-alkaloidokat, amelyek a paraszimpatikus idegrendszert bénítják. 4-5 gramm levélből készült főzet már mérgezést okoz. Gyermekkorban 15-20 mag elfogyasztása halálos lehet.
A mérgezés tünetei: izgatottság, szapora érverés, száraz nyálkahártyák, remegés, pupillatágulat, fényérzékenység, görcsök, majd tompultság, aluszékonyság, végül bénulás. Gyors orvosi beavatkozás, hánytatás, gyomormosás szükséges.

Nadragulya:

A maszlag okozta mérgezéshez hasonlóan itt is a központi és a perifériás idegrendszer károsodik, a tünetek is hasonlóak. A mérgezést követően hamarosan nyugtalanság, izgalom, sírógörcs, akaratzavar, vitustáncszerű állapot, mozgáskoordinációs zavar jelentkezik. A beteg félre beszél, esetleg őrjöngési roham jelentkezik. A légzés és pulzusszám emelkedik a vérnyomás is nő. Jellemző tünet, hogy a pupillák maximálisan kitágulnak, magasra szökik a testhőmérséklet, a bőr kipirul és szomjúságérzet jelentkezik. Ez a rendkívül gyorsan és hatékonyan mérgező növény a gyilkos eszközök toplistáján hosszú ideig nem panaszkodhatott gyászos helyezésre. Évszázadok alatt rengeteg ember életét oltották ki nadragulyával.
Azonnali hányatás és gyors kórházba szállítás szükséges. A betegnek a kórházban kimossák a gyomrát és gyógyszeres ellátásban részesítik.

Bürök: 

Mérgező növények királynőjének" minden része egyformán mérgező. nagyon könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel és a turbolyával.
Mérgezés tünetei: kezdetben gyomor-béltünetek (émelygés, hányás, hasmenés, görcsök). Később izomgyengeség, szédülés, hallási és látási zavarok, majd bénulás, amely ha a légzőizmokat is eléri beáll a fulladás.

Tiszafa:

Örökzöld fa vagy cserje, amelynek ( magköpeny kivételével) minden része mérgező. Mérgezés esetén először hányás, hasmenés, vérvizelés, majd idegrendszeri tünetek lépnek fel: izomrángások, eszméletvesztés, kóma. A halált légzésbénulás okozza. 

Ricinus:

Termését könnyen össze lehet téveszteni a babbal. Erős gyomortáji fájdalmat, lázat, heveny máj- és veseelégtelenséget (sárgaság, vérvizelést) okoz, majd légzési, vagy szívelégtelenség miatt halálhoz vezet.

Akácok: (lila-, selyem - és sárga akác) és minden rész mérgező. Mérgezés tünetei: száj- és torokégés, fej- és gyomorfájás, hasi fájdalmak, szélgörcsök, nyugtalanság, izgatottság, görcsök, bénulások léphetnek fel. A bőr, nyelv és a nyálkahártyák sárga színűek az egyik fajta esetében. 

 Elsősegély növényi mérgezések esetén:


  • Értesítsük azonnal az orvost, akkor is, ha a tünetek még nem jelentkeztek.
  • Vigyük magunkkal a növényt, vagy tudjuk a pontos nevét (latin nevét), a mérgezés körülményeiről próbáljunk minél pontosabb adatokat megtudni.
  • Hánytassuk meg a beteget. Ha hányingere van, segítsük elő.
  • Vízen kívül semmi mást nem lehet itatni. Langyos víz elősegíti a hányást. Sót TILOS  beletenni! 
  • Hányás után adjunk aktív szenet (vízzel elkeverve).
  • Hánytatás során előfordul harapás, ezért ezt megelőzendő, tekerjünk az ujjunk köré vászon zsebkendőt. 
  • Amíg nem érkezik orvosi segítség,  a gyermek mindig a hasán feküdjön. 
  • A hányást őrizzük meg, és mutassuk meg az orvosnak.


Forrás: 
Babamagazin
vital.hu
kapanyel.hu
hazipatika.hu
dr. Bordás Imre és dr. Tompa Anna: Mérgező növények, növényi mérgek  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése