2013. október 14., hétfő

Pocak nap - Tornázz és fejleszd a babád egyszerre!

Sziasztok! Itt az első Pocak nap (még ha sokakat ki is ráz a hideg ettől a szótól :))  Szerencsére sok olyan kismama van, aki szeretné magát jó kordában tartani a terhesség alatt - ellentétben velem, mert én lusta disznó voltam -, ugyanakkor fontosnak tartják babájuk fejlődését, már odabent is. A két dolog igen is összeegyeztethető, néha egészen egyszerű módokon is. Szerintem ez egy nagyon jó kis indítás lesz, remélem nektek is fog tetszeni! 

Torna - szabad vagy nem?


Régen nem ajánlották a kismamáknak, mert úgy vélték, hogy nem tesz jót a babának. Azonban fontos megemlíteni, hogy több kutatás is bebizonyította: a megfelelően kialakított mozgásprogram igenis jó hatással lehet rá. 

A kismama - jóga jótékony hatásai


  • Megfigyelték, hogy azok a babák, akiknek az anyukájuk részt vett kismamafoglalkozásokon, jobb Apgar értéket kaptak. 
  • Pozitívan hatnak a kicsi méhen belüli fejlődésére
  • A felmérések szerint azok a csöppségek, akiknek az édesanyja jógázott a terhesség alatt, nagyobb súllyal születtek. Sőt, a méhen belüli fejlődési vissza maradatottság is kisebb arányban fordult elő náluk.

 

Közvetlen hatások


  • A jóga során hang gyakorlatokat is végeznek - mivel a baba már a méhen belül is hall, a hangok hatnak is rá.  (Én pl. népzenét és Metallicát hallgattam, és egyértelműen kedvence lett mindkettő :D 
  • A mozgásnak keringésfokozó hatása van, ami a baba és a mamaszervezetére is jótékonyan hat
  • A mama négykézláb végzett gyakorlati során több hely jut a babának, jobban tud mozogni és a hasi erek vérellátottsága is jobb - ezáltal a baba több oxigénhez jut.
    A torna illetve a jóga hatására a babának folyamatosan kell alkalmazkodnia a megváltozott testhelyzethez - ez pedig az idegrendszerét edzi. Ez az alkalmazkodás nem csak a későbbi mentális funkciók fejlődésére hat pozitívan, hanem jó egyensúlyozási készséget is eredményezhet a későbbiekben.
  • A légzőgyakorlaton alatt a rekeszizom mozgása, a hasüreg felé elmozdulása hatással van a hasi szervekre; ez időnként stimuláló, máskor pedig masszírozó. A babának ilyenkor is reagálnia, alkalmazkodnia kell.  

 Tippek a baba fejlődéséhez


  • Hintázz naponta 5 percet! Ez jótékonyan hat a baba fejlődésére, hiszen az egyensúlyhelyzethez alkalmazkodni kell. 
  • Zuhanyzás közben a hasad egyik oldalán "kopogj" be a vízsugárral! A kicsi reakciója az lesz, hogy az ellenkező oldalra fog elmozdulni. Ismételd meg ezt a hasad több oldalán, így "tornáztatva" meg a babát!
  • Igaz, már nincs nagyon napsütés, de ha a hasad egyik oldalát a napfény felé fordítod, a baba is arra fog fordulni. Ha a másik oldat irányítod a napfény felé, érezni a mozgását, azt hogy ismét a fény felé fordul. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése