2013. október 16., szerda

Baba szerda - 10 + 1 Tévhit az oltásokkal kapcsolatban

Az oltás mindig is kényes téma a szülők körében. Olyan mint a hozzátáplálás, a szoptatás vagy éppen az, hogy a gyerek hol jár éppen a fejlődésben. Tulajdonképpen soha nem is értettem, miért kell sok szülőnek hangoztatni a saját véleményét az oltásokkal kapcsolatban, mert mindenki saját maga dönti el, hogy mit ad be a gyermekének és mit nem; a többieknek ehhez nincs hozzá köze. Pláne nem kéne a másikat azzal traktálni, hogy a védőoltás milyen rossz/jó. Szándékosan nem fogom a saját véleményemet leírni a témáról, hanem megpróbálom objektíven kezelni és csak a tényekre támaszkodni. 
Azonban sok légből kapott hiedelmek is keringenek a köztudatban, ezeket pedig érdemes tisztázni!



1. Már nem is létezek azok a betegségek, amik ellen a védőoltást kapja! 


Nem igaz. A kötelező oltások olyan betegségek ellen adnak védelmet, amik igenis léteznek. Ha a környezetünkben nincs jelen az adott kór, az annak köszönhető, hogy a védőoltásokkal elejét vettük a bajnak. 

2. Magyarországon nincsenek ilyen betegek és ilyen kór sem, tehát a gyerekem úgy sem kapja el


Ha sokat utaztok, mindenképp számolni kell mindenfajta fertőző betegséggel. Az is könnyen megeshet, hogy látogatóba jön egy olyan vendég, aki magával hozhat egy ismeretlen kórokozót. 

3. Az oltások hatástalanok a betegségekkel szemben.


Nem igaz. A védőoltások bevezetésével többek között olyan súlyos betegségek tűntek el a földről, mint a himlő, a járványos gyermekbénulás, vagy akár a torokgyík.

4. Nincs szükség védőoltásra


A kötelező oltások nevében is benne van, hogy mindenkire nézve kötelezőek! A közösségi átoltottság miatt szükséges, hogy mindenki védőoltásban részesüljön. Az ajánlott oltásoknál egyéni megfontolás alapján kérheted, vagy nem az oltást. Az ajánlott oltás nem az oltás komolytalanságára, vagy „nem fontos” jellegére utal. Ezek közül néhány megmarad az ajánlott védőoltás kategóriában, néhány közülük kötelezővé válik. Előfordul az is, hogy korábban kötelező oltás kikerül kötelező oltások listájáról.

5. A másfél év alatt kapott sok oltás nem jó a babának


Nem. Amikor a babád megszületik, egy steril környezetből kikerül egy olyan világba, ami tele van idegen anyagokkal és milliónyi kórokozóval.  Ehhez képest az a kilencféle kórokozó, amivel szemben az első években az oltással védettséget szerez, kutyafüle.

6. Ha a környezetünkben mindenki be van oltva, akkor az én gyerekemet miért kéne, hiszen így védve van


Van benne igazság, de ne felejtsük el: Akármikor kikerülhetünk a védett környezetből! (2. pont)
Ugyanakkor, ha mindenki így gondolkodna, akkor ez az un. csordaimmunitás egyre csökkenni fog és az adott betegség újra fel fogja ütni a fejét.

7. Rengeteg rémtörténet van az oltásokkal kapcsolatban


Egyik oltás típusnál sem kimutatható az ok - okozati összefüggés. (XY megkapta az oltást, estére meghalt.) Megeshet, de tízezer, millió közül egynél esnek a körülmények olyan béna módon egybe, hogy annak ilyen rossz vége lesz. Leggyakrabban az MMR oltást szidják, mint az autizmus egyik fő okozóját. Ezt a vádat már sokan és sok felől cáfolták. Sok százezer gyermek vett részt a vizsgálatokban, akiknek egy része kapott oltást, a másik része pedig nem. A felmérés eredménye a következő volt: Nincs több autista azok között, akik nem kapták meg az oltást, mint akik igen.

8. A védőoltás drága


A drága vagy olcsó szubjektív és érzelmi kifejezése a véleményünknek. Vajon drága-e az autósülés, ha tudod, hogy a gyermeked véded vele? Drága-e az autód kötelező biztosítása, még ha 50.000 Ft is lehet egy évben? Költenél-e több 10 ezer forintot gyermeked védelmére, ha az ”csak” egy oltás és hosszú évekre szól?

9. A védőoltások mögött profit érdekeltség van


A védőoltásokat előállító gyógyszercégek üzleti vállalkozások, viszont minden ország saját szakmai szervezetei, és a WHO ajánlásai alapján dönti el, hogy egy oltás szükséges, kötelező, vagy ajánlottá válik-e. Mai modern globalizált világunkban különösen nagy jelentőséget kap a kórokozókkal szembeni védelem. Ezt képviselik az országos egészségügyi szakhatóságok.

10. Az oltások betegséget idéznek elő.


Nem igaz. Nem lehet nagyobb kockázata a megelőzésnek, mint magának a betegségnek. Nem okozhatsz nagyobb kárt azzal, hogy megpróbálod elkerülni a betegséget, ahelyett, hogy átvészelnéd azt. Nem a védőoltás reakciójától kell félned, hanem a betegségtől, amit az immunizációval elkerülhetsz.

+1  Az oltásoknak számtalan szövődménye lehet


Igaz, vannak oltási szövődmények, ezek átmenetiek, és nem is hasonlíthatók annak a betegségnek a lefolyásához, ami ellen a védőoltás véd bennünket. Gyakran tévesztik össze egyéb tünetek megjelenését oltási szövődményekkel. Ezek elkülönítése miatt fordulj orvoshoz az oltási szövődmény tüneteinek és az esetleges egyéb tünetek elkülönítése érdekében! 

Minden oltás esetében érdemes megkérdezni a védőnődet és az orvosotokat! Egy személyes konzultáció mindig segíthet a döntés meghozatalában. És még egyszer: Magánügy. Na meg persze önálló, személyes döntés. 
 

Forrás: Babainfó 2012. szeptember- október
           babamamainfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése