2014. március 14., péntek

Baba péntek - A pelenkázás 10 szabálya





Rengeteg segítő videó és cikk van arról, hogyan kell pelenkázni, de mégis sok helyen olvastam, mennyit kínlódnak az újdonsült anyukák a kórházban pelenkázás közben. Levi már 11 napos volt, mire először pelenkáztam, de egész jól ment. :) Az egészségügyi személyzet általában megmutatja, de persze a maguk tempójában, azaz: sitty - sutty. Ha csak nincs póklátásunk és nem véssük agyunkba a mozdulatokat, akkor igencsak nehézségekbe fogunk ütközni. És persze fogunk is. :) De nem kell aggódni, lesz vagy ezer alkalom, amikor is gyakorolhatjuk. Ezzel a bejegyzéssel elsősorban a leendő anyukáknak és az apukáknak kívánok egy kis segítséget nyújtani. :)










Először is: MOSS KEZET, ÉS MINDEN LEGYEN ELŐKÉSZÍTVE!


Popsikenőcs kupak/tető leszedve, törlőkendők kihúzva


Sokan plüssállatokkal, régi babákkal gyakorolnak, de tök felesleges, hiszen józan paraszti ésszel is ki lehet találni, hogy egy IGAZI baba MOZOG. Rúgkapál, ficánkol. Tehát, jól begyakorolt mozdulataink Teddyn, vagy Böbe babán nem feltétlenül hasznosulnak a gyakorlatban. :) 
Na de: Jöhet az alany! 




1. kép : Húzd fel hasközépig a ruhát! Ha nagyon pici a baba, tehetsz rá pelust, hogy ne érezze magát nagyon kiszolgáltatottnak 2. kép: Az előkészített kendővel alaposan töröld át mindenhol, különösen a hajlatokat. Tiszta vattapamaccsal vagy törlőkendővel, lefele irányuló mozdulatokkal töröld meg meg a péniszét – a herezacskókkal együtt! Lányoknál tisztítsuk csak a külső szeméremajkakat szabad! Lefelé irányuló mozdulatokkal tisztítsd meg a nemi szervét! Vegyél elő egy másik pamacsot, majd tisztítsd meg a popsiját!  Ha szükséges, a combját és a derekát is!






3. kép: Emeld fel a lábát és fogd meg a bokájánál úgy, hogy a mutatóujjad a két lába között van! Emeld meg a fenekét, majd tisztítsd meg a végbél környékét és a combjai hátsó részeit is! A nagyját (kaka esetén) magával a pelenkával is letörölheted, így kevesebb kendőt/pamacsot kell elhasználnod. Lányoknál és fiúknál is ügyeljünk arra, hogy a bőrük megszáradjon! 4. kép: Tedd alá a tiszta pelenkát, és úgy helyezd el, hogy a "fülek" alja a combja tövénél legyen, de ne vágja a bőrét, ha betépőzárazod a pelenkát!






5. kép: FIGYELEM! Ez minden lépésnél igaz a fiúknál! Amíg a törlőkendőért/pamacsért, kenőcsért nyúlsz, a pelenka legyen ráhajtva a fütyire, mert nagyon hajlamosak a meglepetés szerű pisilésre! :) 6. kép: Miután alaposan, de VÉKONYAN bekented a felületet (ha szükséges volt), hajtsd fel a pelenkát.






7. kép: Először a bal combjánál hajtsd be és tépőzárad be! A kezed maradjon rajta addig, amíg rá nem hajtod a külső tépőzárat, így nem fog elcsúszni! 8. kép: Ugyanez a jobb combnál is.






9. kép: Így néz ki, ha készen vagy. Valakinek az válik, be, ha nem hagyja kint a gumírozott részt a comboknál, valaki pedig arra esküszik, hogy így nem történik baleset. Én nem hajtogatok/húzogatok semmit. 10. kép: Végül ellenőrizd, hogy az ujjad kényelmesen befér -e a pelenka és a hasa közé!



Akkor pelenkáztál jól, ha:

A pelenka levétele esetén a kicsi nem kapja fel rögtön a lábát,  és nem kezd rugdalózni. Akkor ez azt jelenti, hogy kényelmesen érezte magát benne és nem korlátozta a mozgásban!


Pár jótanács: 

 

  • Nem kell minden alkalommal hámosító kenőcsöket használni, ha nem piros a baba bőre, felesleges!
  • Újszülött babáknál a legjobb, ha egy vizes vattacsomóval végigtörlöd, nekik még nem kell törlőkendő.
  • Ha pirosodik a baba feneke, anyatejjel kend be és helyre hozza! 
  • Próbáljátok ki a körömvirág kenőcsöt! A gyógyszertári, Naturlandos, stb, szóba sem jöhet! Házilag is elkészítheted: 2 evőkanál ghít (tisztított vajat) 2 evőkanál körömvirág olajjal melegítsd össze, majd töltsd tégelybe! Ezt tartsd hűtőben!  Disznózsírt is használhatsz, 1 dl -be tegyél egy maroknyi körömvirágolajat és melegítsd őket lassú tűzön 6 órán át, gőz felett (mint a csokit). Utána szűrd le és tedd tégelybe! Körömvirágolajat így készíthetsz még: Egy széles szájú, steril üvegbe 1 liter EXTRA SZŰZ, hidegen sajtolt olíva olajat  tegyél, és bele annyi körömvirág szirmot amennyit csak tudsz. Ezt 4 - 6 hétig áztasd a napon, mindennap alaposan keverd meg! Ha kész, szűrd le gézlapon, vagy egy vászonkendőn! Hűvös, sötét helyen eltartható egy évig is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése