2014. március 21., péntek

Baba péntek - A babák testbeszéde





Gondolom nem mondok újat: Az édesanya mindig ösztönösen érzi, mire van szüksége a babának, tudja, mikor éhes, mikor pisis, mikor álmos, vagy mikor fáj neki valamije. Ez szép is jó, na de ez körülbelül a harmadik együtt töltött hónap után alakul ki. Addig én is ott szerencsétlenkedtem, totyogtam a bőgő gyerek körül, mint a tojógalamb és folyton kérdezgettem, hogy MI BAJOD VAN??? Na de viccet félre téve, tényleg nem kell aggódni, előbb utóbb kitapasztaljuk, mire van szüksége a kicsinek, vagy éppen mi a nyűgje, habár ehhez sok idő, türelem, és figyelem kell. Pár hónap után már kapásból meg lehet állapítani, hogy az adott "Üm"!, Öh!, Mmm! mit szándékozik kifejezni és már teszed is a dolgod. :)

 







De addig is, itt van pár dolog, ami segítheti az első heteket. Sally és Edwin Kiester: A babák Titkos Nyelve című könyvben rengeteg arckifejezést, testtartást, sírás típust megkülönböztettek. Paul Holiger, amerikai pszichiáter pedig 9 baba arckifejezést különített el, melyek a következők: 




A baba arca, ha hiszed, ha nem, huszonöt különböző izomcsoportot tartalmaz, amik egymáshoz kapcsolódnak, s ezeket pedig az agy motorikus kérge hangol össze. Amikor megszületik a baba, ezek már tökéletesen összehangoltan dolgoznak, így fejeznek ki különböző érzelmeket. Ezek az arckifejezések tulajdonképpen arra szolgálnak, hogy a baba fennmaradását szolgálják. A fentebbi arckifejezések közül az első három a mulatságot jelzi, a további hat pedig a segélykérést. Azért van kevesebb pozitív, mert egy csecsemőnek elsősorban az a legfontosabb, hogy jelezze: fenyegetve van, nem mint azt, hogy biztonságban. 


Sír a baba? Jó! 

 

Miért is? Mert az a dolguk. Mivel nem tudnak beszélni, így tudják kifejezni, ha valamire szükségük van. Ahogy nő, egyre jobban szélesítik ezen kommunikációjuk skáláját, csak hát, mi hülye szülők, nem vagyunk képesek gyakran kódolni, mert nem fogja fel az agyunk az ő érthető, szerinte tök világos baba nyelvét. Sally és Edwin 10 különböző sírástípust különböztet meg: 

1. Üvöltés

Hangos és hosszú, éles sírás, hirtelen és váratlanul jön. Van utána egy lélegzet vételnyi szünet, majd újra robbanás szerű sírás, ami egyben kitartóbb, és hangosabb is. Jelentése: Valami nagyon fáj! 

2. Ritmusos sírás

Először apró neszezésekkel indul, majd átvált hullámzó és ritmusos sírássá. Jelentése: Aggyá' má' enni!!!

3. Nyafogás

Először neszezik, majd vékonyan sírni kezd. ritmustalan, erőssége és hangmagassága fel és le változik. Jelentése: Jó lenne már aludni!
Ha nem csillapodik, nyugtassuk meg és újra tegyük le aludni. 

4. Nyöszörgés

Orrhangú és gyenge sírás, hasonlít a fájdalom síráshoz, de kisebb a hangereje. Vannak lélegzetvételnyi szünetek, majd a sírás folytatódik, olykor gyöngébben. Jelentése: Betegnek érzem magam! Ellenőrizd, lázas - e, vagy megy - e a hasa. Fordulj orvoshoz, ha szükséges!

5. Visítás

Hirtelen ható, hangos és átható sírás. Lélegzete kapkod. Jelentése: Megijedtem! 

6. Jajveszékelés

Fokozatosan kezdődik és hangos. Hasonlít a fájdalom síráshoz. Gyakran kalimpál is hozzá. Jelentése: Peluscsere!!

7. Kimerült zokogás

Keserves és elnyújtott hangon sír, általában lefekvéskor (hát ezt én sem sírom vissza...). Olyan, mintha ellenállna az altatásnak, nyugtatásra sem hagyja abba. Jelentése: Elég volt mára! Szüntessük meg a túlzott ingerültség okozóit, pl. kapcsoljuk ki a tévét, vagy a zenét, csitítsuk le a testvéreket. Tartsuk a karunkban, ringassuk, énekeljünk neki. Ez akár órákig is tarthat. 

8. Kényelmetlenségsírás

Hangos és tiszta, ami folyamatos. Emelkedik és süllyed, valamint határozott ritmusú. Jelentése: Fázom, vagy melegem van! Ilyenkor ellenőrizzük a ruházatát, a hőmérsékletet és ennek megfelelően vegyünk le/adjunk rá egy ruhadarabot.

9. Kirobbanás 

Hirtelen kirobbanó, dühös sírás, lélegzetvételnyi szünettel, majd megint egy kirobbanás. Hasonló a túlingerelt síráshoz. Jelentése: Csalódott és dühös vagyok! Próbáld megszüntetni a düh kiváltó okát. 

10. Ritmikus zokogás 

Halk, ritmikus, kitartó és könyörgő. Jelentése: Vegyél fel! El döntheted, hogy felveszed - e, vagy nem engedsz a nyomásnak. (Itt megjegyzem,. hogy egy pár hónapos csecsemőt NEM LEHET ELKÉNYEZTETNI!!! Ha szüksége van a bújásra, akkor tényleg szüksége van, ilyenkor még nem kapatod el!)


A testbeszéd

 


 



Ahogy nő a baba, egyre jobban fejleszti az izomzatát, és egyre jobban tudja uralni. Először a fej és a nyakizmok erősödnek, ezután jön a váll a kar, majd a törzs és a lábak. Körülbelül 7 hónapos korban tudja teljes körűen irányítani a kezét és a karját. 
Fontos megjegyezni, hogy a baba karjai olykor fontosabb üzenetet hordoznak amikor nyugodt helyzetben van és nem mozognak. Például, ha egy baba megijedt, vagy fél, összehúzza a karjait maga előtt.  Sőt a lábak és lábfejek is részt vesznek a kommunikációban: A nagylábujj kinyújtása pl. azt jelenti, hogy fájdalma van. Ha az egész lábfeje merev és a padló felé mutat, akkor heveny fájdalmat jelez. Ha kényelmetlenül érzi magát, akkor begörbíti a lábujjait. 




 

 

Egy kis útravaló


Nehéz és rögös út ez, de azt sem felejtsük el, hogy minden gyerek más. Máshogyan jeleznek, ez csak egy támpont, amit rengeteg babánál együttesen figyeltek meg. De mint írtam, nem kell aggódni, hiszen a gyermek két éves koráig szavak nélkül is tökéletesen meg tudjuk érteni. :)


Plusz:  

 

 


Baba magazin (2012. június) felhasználásával, Kassai Katalin írása nyomán

Felhasznált irodalom: 
Sally Kiester, Edwin Kiester: A babák titkos nyelve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése