2014. április 16., szerda

Baba szerda - Játék a szabadban

Véééégre itt a tavasz, még ha mostanában ilyen hülye idő is van. Nagyon de nagyon de nagyon vártam már, a február már a komoly depi időszaka volt. :D De már nincs bajom, rügyeznek a fák, csiripelnek a madarak, fekete rigó fiókák csipognak a borostyánunk között, szóval tök hepi minden. Ebből kifolyólag egész nap kint vagyunk Levivel, amit ő persze határozottan örömmel fogad - hiszen télen is addig kint kóricált volna, míg hóember nem lett volna belőle. De most mehet minden: kavicsgyűjtés (tele van a ház velük), bogárszedés, virágszagolgatás (lehajol a virághoz, megfogja óvatosan a szárát, eltartva a kisujját és megszagolja :D), macskahátátvisszafelésimogatás. Másik hobbija pedig a ház állatainak virággal való feldíszítése. :D

Kedvence amikor esik - ilyenkor az egész utca egyik oldala merő pocsolya, amit lelkesen ki is használ. Már remekül elsajátította a páros lábbal ugrálást a vízben, aminek rettentően örülök. Ja. Persze. DE! Miért is jó amit csinál? És mire jó még a víz?


Tapicskolni, sarazni, pacsálni de jó! 

 


 
Könnyű elkészíteni és a hozzávaló is kevés:
  • Vödör, csap, vagy pocsolya
  • Macska/egyéb kaki mentes homok
  • Játszós ruha
  • És egy lurkó
Jöhetnek a műveletek: homokszórás, morzsolgatás, lapátolás. Ezek mind jól fejlesztik a finommotorikus készségeket, a kezeket pedig ügyesíti.  A legmenőbb azonban mégis a vizes homok, az aztán a jó móka! Kezdődhet a halkészítés, rákkinyomás, homokvár építés, vizesárok készítés. A vizes homok egy új anyaggal ismerteti meg, valamint megtapasztalja, hogy a két anyag (víz, homok), hogyan viselkedik együtt. Például a kevés vizes homokból  remek várat lehet építeni, a sok víz azonban elmossa azt. 







Az eső jelentősége



 



Míg mi zombiarccal bámulunk kifelé az ablakon, bánatosan követve az ablakon lefolyó esőcseppek kacskaringós útját, addig a gyereknek ez az idő ismét egy felfedezni való dolog. Nekik ez egy újdonság, amit nagyon gyorsan ki kell térképezni!  Lehet pocsolni, ugrálni a vízben, jókat nevetni a felcsapódó vízen. De tanulni is lehet belőle: Rájönnek, hogy az átvizesedett cipő, ruha csak egy kis ideig vicces, utána már kellemetlen (kivéve az én fiamat, ő észre sem veszi...). Ha meleg van, kellemes a zápor, de a hideg van, akkor bizony fázunk vizesen. A víz játék és tanulás, és NEM CSAK A NÖVÉNYEKNEK HASZNOS! :) 










Liccs - loccs!







Próbáljatok ki új dolgokat! Öntsetek egyik edényből a másikba vizet! Így érzékeltethetjük vele a kisebb - nagyobb - belefér fogalmát. Ha nagyobb vödörből kisebbe öntjük, természetesen kicsordul, de ha kisebből a nagyobba, láthatja, mennyivel kevesebbnek látszik benne az a víz, amivel az előtt teli volt a kisvödör. Önts egy vödörbe vizet, tegyetek bele virágokat! Mutasd meg neki az irányokat: Kavard balra, kavard jobbra! Tetszeni fog neki, ahogy a virág körbe körbe pörög a vízen. 










Elő a krétával! 

 


 




A jó idő érkeztével az ifjú Michelangelók kiélhetik magukat és a járdák színes krisz - kraszokkal lesznek teli. Nem baj, ha még nem tud rajzolni, már az is fejleszti a kézügyességét, ha vonalakat, firkákat húz a falon/földön. Vegyetek vastag, színes aszfalt krétákat amiket könnyen meg tud fogni, és öntudatlanul is memorizálja a színeket. 









 

Csússz le, HOPP!

 


 


Az örök klasszikus, a csúzda is előkerülhet. Már kapható kis méretű csúszda is, ami már két éves kortól is használható. Mutasd meg neki, hogy működik, és meglásd, hamar rájön a módjára! A mászás fejleszti az izmait, az egyensúlyérzékét, a csúszás pedig élvezetet ad. 






BABA magazin 2012. június segítségével

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése