2013. szeptember 12., csütörtök

Pocak(os) hónap #6 - Mit, mennyit és hogyan?

Elképesztő, hogy milyen birodalmat tudtak a cégek felépíteni a babákból. Kihasználva az anyukák, apukák, azon igyekezetét, hogy a csöppségüknek a legjobbat és a legszebbet szeretnék megadni, pofátlanul magas árakon árulják a termékeiket, elhitetve velük, hogy csak ettől lehet boldog a gyereked. Mi olcsó manapság? Babaruhák horribilis áron. Bébiételek, horribilis áron. Színes, pörgő, forgó, csillogó, csörgő, zenélő, röfögő, nyihogó, kakilós, pisilős hülyeségek, kacatok, amik - valljuk be - nagyon hamar a kosarunkban landolnak. De ugye kinek inge... 
Pontosan tudom, milyen érzés, amikor a játékboltban, vagy a bababoltban állva beleszeretünk egy termékbe, aztán: "Á, túl drága." és elfordulunk. Aztán visszafordulunk, mert mardos a lelkiismeret, amiért sajnáljuk a pénzt a gyerekünkre. "Hát miért érdemel ő kevesebbet, mint a szomszédban Jenőke??" Ugye? Aztán a kosarában is a dolog, a mi pedig beléptünk abba a tipikus "fogyasztói társadalomba", akikkel mindent meg lehet vetetni. Én nagyon sokat kínlódok ezzel. Már említettem, hogy amikor Levi megszületett, 4 napot volt intenzíven és még másfél hetet a koraosztályon. És nekem máig begyógyulatlan sebeket okoztak azok a napok, amikor nem csak, hogy nem láthattam mindig, hanem állandóan a legrosszabb ruhába öltöztették fel (gondolom csak az volt rá jó). Bőgve szuszakoltam fel rá mindig a ruhát, mert a ragasztószalag (ige, leukoplaszt ragasztóval volt megragasztva a ruhája) mindig elengedte és lecsúszott neki. (Tegnap a kórházban járva be is adtam egy nagy szatyor felesleges babaruhát az osztályra, és nagyon örültek neki, nekem pedig jól esett, hogy legalább pár kisbaba már szebb ruhákban várhatja a hazamenetelt.) Na de visszatérve, kínlódok, mert ezen emlékek miatt folyton a legjobbat, legszebbet akarom megvenni neki. Persze ez akadályokba ütközik, hiszen nem tojok pénzt a nap minden órájában. Ebben a bejegyzésben segíteni szeretnék, hogy miket érdemes és mit nem érdemes megvenni, akár használtan, vagy egyáltalán. 

Babaápolás


A babának természetesen fürödnie kell. Tehát kell sampon, fürdető, babaolaj, fürdetőkesztyű, krém, testápoló. Persze csak a legmárkásabb, leghíresebb. Fürdetőbetét is kell, mert a baba így biztonságosabban érzi magát.  Nem. Nem kell. 
Az újszülött babát nem kell mindennap fürdetni, elég két - három naponta, akkor is elég sima vízzel, vagy esetleg fürdető kenőccsel (aminek az összetevője... hát nem a legbarátságosabb). A fürdetőbetét is úgy hülyeség ahogy van, mert a babád a te kezedben érzi magát a legnagyobb biztonságban (Feltéve, ha jól fogod). Mi kaptunk, de egyszer sem lett használva, nekem nagyon idegen volt. 

 

Babaruhák


Természetesen kell ruha. Szépek, csinosak, vagányak, trendik. 
 

  • Érdeklődj az ismerőseid körében, van - e felesleges, vagy kinőtt babaruha!
  • Pár új  ruha persze kell, ha viszed valahová, de a használt tökéletesen elmegy otthonra is.
  • Gondolj bele, hogy többször át kell öltöztetni a kicsit, ezért ne csak három darabbal készülj! A mosógépet három ruhadarabért bekapcsolni pocséklás. 
  • Bizonyos bababolt(ok) pofátlanul drágán árulja a ruháit. Szépek és jó minőségűek persze, de hidd el, nem éri meg, úgyis csak fillérekért hajlandóak megvenni majd, ingyen odaadni az 5000 forintos tipegőt meg azért durva. (Lehet, hogy csak nekem)
  • A túl olcsó ruha nem feltétlen jó vásár, hiszen lehet, hogy egy gyereket sem fog kiszolgálni, nem hogy többet.
  • Érdemes körülszaglászni a környéken rendezett bababörzéken is!




Játékok


Egy újszülött kisbaba még nem sokat tud a világról, csupán eszik, alszik, kakil, pisil. Két, három hónapos koráig teljesen felesleges telepakolni a szobáját (az ágyát meg pláne!!!!!) játékokkal. Az ismerősök úgyis venni fognak neki, ha nem, akkor ráér később is beszerezni őket.

Babaszoba



Sok szülő órákat tölt azzal, hogy megtalálja a legtökéletesebb színkombinációkat a szobába, amiből
sokszor az sül ki, hogy a babaszoba nem is inkább babaszoba lesz, hanem a szülő SAJÁT babaszobája, amiben Ő érezné jól magát. Szóval csak óvatosan a matricákkal, díszítésekkel, mert egy pár hetes kisbabát nem igazán érdekli, milyen tapéta van a falon, vagy hogy passzol - e a bababútor és a fal színe. Érdemes körülnézni az aukciós portálokon, sok bababútort lehet jó áron kapni. Természetesen érdemes vásárlás előtt személyesen is megnézni, nehogy végül hibás terméket kapj kézhez!



Pelenkázó táska


Na hát ez is egy bődületes ökörség. Hány, de hány cég képes pofátlanul nagy összegért árulni egy pelenkázótáskát, csak azért mert divatos és trendi! Nem is hinnétek, mennyi olyan ember van, aki képes több tízezer forintot kifizetni egy olyan táskáért, amiben szimplán pár pelenkát, cumisüveget, törlőkendőt fog tartani. Nem is praktikusak, mert sokszor nem is lehet normálisan feltenni a babakocsira, az autóban meg úgy sem látszik. Manapság már a legtöbb babakocsihoz lehet kapni pelenkázó táskát, de ha nem, akkor tökéletesen megfelel a hátizsák, amiben nem csak hogy több minden elfér (tapasztalat, most nagyon rákaptam erre én is, mindig ebben viszem a cuccait), hanem mélyebb és több zsebe is van. 

Etetőszék


Nahát ezeknek is szép piacuk van, kapható már zenélős, ultra könnyű, pihe puha meg még ki tuja milyen hülyeségekkel felszerelt is.  Számomra az volt a fontos, hogy biztosan álljon, könnyen lehessen tisztítani, elférjen a konyhában és hogy legyen biztonsági öve. Nem érdekelt, hogy márkás - e, akciós volt, megvettem. Szeretjük, pedig nem egy 90 ezres Boon etetőszék.

Mérleg


Ne idegeld magad az állandó mérlegeléssel. Ha mégsem nyugszol, kölcsönözz ki egyet, de bőven elég hetente megmérni a babát, ha látod, hogy szépen gyarapszik és egészséges.

Amit nem érdemes használtan beszerezni

 

Autósülés



Ebből mindenképp újat érdemes venni, mert a használt terméken lehetnek olyan hajszálrepedések is, amik nem látszanak, egy koccanásnál viszont komoly bajt okozhatnak. Legyen kényelmes, ha sokat használjátok, és annál jobb, minél tovább ki tudja használni a kicsi. Ha mégis használton gondolkozol, akkor csakis olyan ismerőstől vegyél, akinek biztos nem volt még balesete! 







Babakocsi

Én személy szerint nem vásárolnék használtan babakocsit, mert akármi rejtett baja lehet. Szerintem ebből is biztosabb egy új, jó minőségű babakocsi, amit annak függvényében választ az ember, hogy milyen terepen fog a legtöbbet menni és mennyit fogja használni.

Netes vásárlás


 
Az elején én is ódzkodtam tőle, de  végül csak megtört a jég. Kényelmesebb és nagyobb a választék
is, nem úgy mint a mi kisvárosunkban. Érdemes körülszaglászni a baba webáruházak között, hiszen nagyon sok akcióval, törzsvásárlói kuponokkal, kártyákkal várják a vásárlókat, és nem ritka az ingyenes házhoz szállítási lehetőség sem. Legtöbbjük 10.000 forint felett szállít ki ingyenesen, de ha nem jön ki annyira az összeg, ilyenkor az a legjobb, ha egy ismerős anyukával közösen bevásároltok (pl. ruhákat) és megosztjátok a házhoz szállítás költéségét.    





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése