2013. február 22., péntek

Baba péntek - Babaápolás

Ejj ejj, ismét irul pirul, jó régen írtam már e témában. :) Ma a baba ápolásról lesz szó. Ha hiszitek ha nem, ez is jó vitatéma tud lenni, egyes anyukák vérre menő harcokat képesek vívni fürdetés témában. Van aki szentül meg van győződve, hogy nem kell a gyereket fürdetni, max egy héten egyszer - kétszer (????????????????), más szerint fontos a mindennapi higiénia. Jómagam az utóbbi táborát erősítem, szerintem a gyerek jó, ha minél hamarabb megszokja, hogy fontos a tisztálkodás. Nem jó a rendszertelen fürdetés, hogy most na jó, ma megfürdünk, utána meg ráér négy nap múlva.... nekem ez nem fér bele, még ha sokan meg is köveznek ezért! Levente szeret pancsolni, és is nyugodtabb vagyok, ha tiszta a fiam, még ha minden pelenkázáskor tisztára is törlöm a popóját. :) Mellesleg már most is izzad egy picit a lába, most hagyjam napokig büdösödni?? 

A fürdető témát már egyszer kiveséztem, természetesen nem mindegy mivel fürdetünk. Azonban ma nem erről lesz téma, hanem arról, hogy alapvetően hogyan is kell elvégeznünk a gyermek higiéniai ápolását.

Körömvágás: 


A körömvágás mindig is mumus a szülők körében, mert a baba nem mindig hagyja magát. :) Az első hónapokban a legpraktikusabb megvárni míg elalszik, s utána orv módon levagdosni a megnőtt körmöcskéket. Mikor már nagyobb, ez a módszer sajnos már nem jön be, hiszen hamar felébred! :) Én nem a lekerekített ollóval vágom neki a kezén, hanem a csipesszel, mert ezzel egyszerűbb, gyorsabb. 

 

Mire kell odafigyelni:

 

 - Legyen neki saját kisolllója
- Célszerű minden alkalom előtt alkohollal letörölgetni
- A babát vegyük az ölünkbe. Ha jobb kezes vagy, a bal combodra és karodra fektesd háttal, majd a bal kezeddel fogd meg a baba kezét. A jobb kezeddel vágd le úgy a körmét, hogy bele ne kapj a bőrébe, hiszen a seb később begyulladhat és elfertőződhet. Ha a csecsemő még nem ül, fekve is megoldhatod a körömvágást, és nem kell attól félned, hogy belehajol az ollóba.  
- A kezén ívesre vágd a körmöt, a lábán pedig egyenesre, nehogy benőjön a bőrébe. Levinek már volt így - sajnos a lábán nem engedi a körömvágást, így gyakorta nem sikerül úgy lecsattogtatnom, mint ahogy kéne, s belenő. :(
- A kezén hetente, vagy sűrűbben is levághatod, a lábán viszont ráér havonta is. 

Koszmó:


A rettegett. A mumus. Minden szülő rémálma. Csúnya, nem szép látvány és rohadtul nehéz levakarni is. Ez a kis szemét a baba kutacstájékán szeret időzni, de megjelenhet a szemöldök, vagy a fül mögött is. Noha a babát egyáltalán nem zavarja, foglalkozni kell vele, hiszen táptalajt nyújt a gombáknak, és gátolja a bőr, valamint a hajhagymák anyagcseréjét is! 

Ápolása:

 

- Hidegen sajtolt napraforgó olajjal kend be az érintett területet fürdetés előtt (de jó a sima babaolaj is!)  és tegyél a kicsire sapkát. Fürdetés közben pedig egy durvább kefével dörzsöld le. Édesanyám, sőt még az ő anyukája is egy horgolt terítő darabot használt a leszedéshez. :) Nem szükséges drága koszmó elleni samponokat, kencéket venni, bár ezt mindenki saját maga dönti el, és persze a pénztárcája. A gyengéd kefés dörzsölés után mosd meg a baba haját, szárítsd meg, és fésült meg babafésűvel. 
- Ne kapargasd, mert felsértheted a baba fejbőrét!
- Általában nem sikerül az első alkalommal eltávolítani ,szóval légy türelmes! :)
- Ha a koszmó nagyon makacs, érdemes felkeresned az orvost, aki receptre írható kenőcsöt fog neked ajánlani. 
- A kiújulás ellen nagy segítség a koszmó elleni sampon, bár ezek nagyon drágák. 

Fülpuci:

 

A fülzsír a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke, ami elhalt hámsejteket, port, szennyeződéseket, szőrszálat is tartalmaz. E "gusztustalanság" távozása teljesen természetes folyamat, és nem ajánlatos a hallójáratba nyúlkálva eltávolítani, mert betömődhet, illeetve hámsérülést is okozhatunk! 
- A fül - orr gégészek egyáltalán nem ajánlják a a fültisztító pálcika használatát, mert eldugíthatja a hallójáratot. Meg kell várni, amíg a magától távozik, és így könnyen ki lehet törölni a fülkagylóból. illetve a bemenetből. 
- A babáknál hasznos a biztonsági fültisztító pálcika, szigorúan csak külsőleg! 

Köldök ápolás:

 

Mivel Levi már 16 napos volt, amikor hazahoztuk, én megúsztam a köldökcsonk ápolását (megjegyzem be voltam tőle szarva rendesen... :D). 
Szülés után az eddig fontos szerepet betöltő köldökzsinórt elvágják, és elzáródik, mert már nincs rá szükség. Ez a köldökcsonk, amit a leesésig gondosan ápolni kell, hogy megelőzzük az esetleges gombás, baktériumos fertőzést. 

Kezelése: 

 

- A csonkot mindennap legalább egyszer tisztítani kell, ha váladékosabb naponta 2 - 3 alkalommal is!
- A fürdetést kevés vízben végezzük, hogy minél kevesebb esély legyen arra, hogy nedvesség éri!
- Az ápoláshoz szaliciles alkoholt és hexachlorofenes hintőport kell beszerezni, amit az orvos ír fel neked!
- Érdemes fültisztító pálcikát használni, mert ezzel könnyedén be lehet törölni a csonk alá.
- Ha kész az alkoholos törlés (alkoholba mártott fültisztító pálcikával gondosan töröld körbe a csonkot), hintőporral szórd körbe, a csonk alá. Az alkohol és az utóbbi is fertőtlenít, valamint szárít!
- A rendszeres ápolás alatt a köldökcsonkot tartó rész egyre vékonyabb lesz, míg le nem pottyan.  
- A leesett köldökcsonk után előfordul a köldök vérzése, ami nem probléma, nem kell megijedni! Továbbra is ki kell tisztítani alkohollal és beszórni hintőporral az érintett területet.
- Ha már teljesen tiszta a köldök, olyan mint mindanyiunkét, már érheti víz is. 
- Ha további elváltozást, köldök körüli bőrpírt, vagy kinövést észlelsz, természetesen keresd fel a dokit!

Otoltics Györgyi, védőnő írása felhasználásával, Babamagazin 2012. december

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése