2013. augusztus 22., csütörtök

Pocakos hónap 3# - Szépségápolás


Nyilván, ha az ember kismama nem mindig van éppen a helyzet magaslatán. Néha úgy érzi az ember, hogy kitudna csattanni az örömtől, máskor menjen mindenki a búsba. Természetes, hogy ilyen hangulatingadozások mellett szükség van egy kis önbizalomra is. Mi adhat önbizalmat? Például az ápolt, csinos megjelenés. Rengeteg olyan kismama van, aki terhességükre hivatkozva gyűrött mackónadrágban közlekednek a városban, kinyúlt pólóban. Kétlem, hogy jól érzik magukat közben. Abban is van igazság, hogy aki nem az elsővel várandós, annak a többi gyerek mellett nem sok ideje jut magára, de akkor sem indok szerintem a gyűrött, elhanyagolt megjelenés. (És most nem lilabugyizni akarok  - aki olvassa a  Bezzeganyát szerintem tudja miről van szó :)) 
De szerencsére sokan nem így gondolkodnak, rengeteg kismama szeret áldott (?) állapotban is csinos lenni. Sok tévhit kering már, mit szabad, mit nem magunkra kenni, ha babát várunk - most kiderül miknek zöld a pálya és miknek piros. 





Lehet -e kozmetikumoshoz járni?


Egy frissítő arc, van dekoltázsmasszázs, pakolás szuper jól jöhet, az arc alapos mély tisztítása a hormonháztartás felborulása miatt pedig különösen ajánlott. Amiket nem tanácsolnak: elektrokozmetikai kezelések (galván, ultrahang, elektromos izomstimuláció) [Nem mintha olyan sokan megengedhetnék maguknak... a szerk. ], valamint vérbőségfokozó testpakolások, úgy mint például az alga, fahéj, vagy más anticelluit pakolások). 

Szolárium vagy a napozás megengedett?


Nem. A sugárzás könnyen áthatol az elvékonyodott bőrön, így a baba is kap belőle - pedig nem hiszem, hogy szüksége lenne rá, másrészt a szervezetben nagy koncentrációban lévő hormonok az UV - sugárzás hatására májfoltokat idézhetnek elő. Ráadásként a méhüreg felmelegedése káros hatással lehet a babára! 

Megengedett az alapozó és a smink?


Megengedett, hiszen nem szívódik be a bőrbe. Ritkán előfordul érzékenység a szemhéjfestékekre, ilyenkor kerülni kell őket.

Mi a helyzet a körömlakkal?


 

Köztudott, hogy a körömlakk gyakran tartalmaz egészségre káros cuccokat, mint pl. a toluol (oldószer, mérgező lehet). Noha a körömlemezen át csak kis mennyiségben szívódik be, ha nagyon ijedős vagy, használj növényi alapú, vegyszermentes lakkokat. 





Műkörmöt lehet?


Maga a műkörömmel nincs gond, csupán az elkészítésével és a feltöltésével járó vegyszerekkel van gikszer. Várandósan  nem szabad 30 - 40 percél több ideig vegyszergázokat belélegezni, mert ezek közvetlenül eljutnak a babához. Figyelj arra, hogy ne legyen túl hosszú a körmöd (ha a baba megszületik, úgyis le kel vágnod :)), mert az remek táptalajt nyújt a baktériumoknak. 

Hajat festeni lehet?


Az örök klasszikus kérdés. Eddig még nem tudták bizonyítani a magzatra való káros hatását a hajfestésnek. Az első harmadban nem tanácsos a hajfestés. 
Utána mindenképp ammónia mentes, nem tartós hajfesték ajánlatos, és jól szellőző helységben legyen a festés! Ha tervezett a baba, a terhesség előtt célszerű az eredeti hajszínt célba venni, és fokozatosan festegetni addig amíg olyan nem lesz mint régen (vagy hasonló), így nem lesz csúnya a lenövés. Ha nem mesterséges hajfestést szeretnél, választhatod a henna hatóanyagú hajszínezőket, de ezeknél is győződj meg arról, hogy nem tartalmaznak vegyszereket!

Masszázs


Régóta elterjedt és bevett elővigyázatossági tanács, hogy terhesség alatt a kismama nem masszírozható, mert azzal, hogy vérbőséget okoz, vetélést indíthat el. Pedig a derék, csípő és egész hátizomzat ekkor a leginkább igénybe vett testrésze a leendő anyukának és mindinkább azzá válik az idő előrehaladtával. Mégis sok orvos ma it tiltja és nem javasolja.
Érdekes módon sok nyugat-európai országban viszont már terápiaként is felírják a kismamák számára. A pihentető és célzott lazító gyógymasszázs egy teljesen egészséges terhességgel állapotos kismama számára nem jelent több kockázatot, mint a napi egyéb terhelés, napi tevékenységek.

Kismama masszázs

A masszázs kismamák számára követi a hagyományos gyógymasszázs elemeit, de bizonyos fogások a hagyományos technikák elemeiből elmaradnak, ezt a masszőrnek tudnia kell, mivel nem okoz vérbőséget a kismedencei tájékon, pontosan a magzat védelme érdekében. Tehát a vetélés kockázatát elkerülő masszázsfogásokkal lazítja fel az elnehezült izmokat.
A masszázs ellazít, és segít az elalvásban. Mindemellett a test átalakulásával összefüggő csípőfájdalom is kezelhető a masszázs segítségével.
A várandós nők lába és bokája megduzzadhat, mivel vérük térfogata 40%-kal nő. A masszázs azért is hatékony ezekben az esetekben, mert megkönnyíti a szív munkáját.
A test minden részére kiterjedő kezelés egyik legfontosabb eredménye - a stresszűzésen túl - a méregtelenítés, aminek kedvező "mellékhatása", hogy lényegesen javul a kismama közérzete. Ez pedig lehetővé teszi az új, pocakos külső
könnyebb elfogadását is.

/orsmasszazs.hu/


Parfümök

 
Amikor várandós voltam, egyszerűen nem bírtam elviselni a parfümöket, így inkább könnyű, gyümölcs illatú testpermetet használtam, vagy egyszerűen semmit. Sokan vannak így, de ha nem émelyegsz tőle és bírod az illatukat, használhatod továbbra is. Viszont ha a baba megszületik tanácsos elhagyni, vagy csak ritkán használni, különleges alkalmakkor - hiszen a baba a te illatodat szereti majd, nem pedig bekhemnéjét

 

Forrás:

kismama különszám felhasználásával

orsmasszazs.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése