2013. augusztus 14., szerda

Pocakos hónap 2# - Gyógyszerszedés terhesség alatt


Ha az ember terhes, épp elég baja van - vizesedik a lába, kezdődik a bálna - effektus, hízás, hormon túltengés - de ha ez még nem elég, vannak esetek amikor ránk jön a fogfájás, a görcs, vagy más anyám kínja. Noha kevés olyan gyógyszer van, ami bizonyítottan születési rendellenességet okozhat, akkor is oda kell figyelni, hogy mit kapkodunk be. A betegséget mindenképp kezelni kell, ám az indoktalan gyógyszerszedést hanyagold!Ebben a részben különszedtem a betegségeket, valamint szó esik a természetes gyógymódokról is.




Láz és fájdalom  csillapítás


A magas láz növeli a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát. Ha várandós vagy, leginkább a paracetamol tartalmú gyógyszerek ajánlottak, mint pl. a Panadol. Ez a hatóanyag nem magzatkárosító, de túladagolni persze tilos! Az ibuprofen - tartalmú gyógyszereket kerülni kell. Izom és izületi fájdalomra kenőcs ajánlott, itt is a paracetamol a nyerő. Ha a fogaddal van problémád, bátran elmehetsz, a helyi érzéstelenítés nincs kockázattal a magzatra, de mindenképp szólj (kivéve ha már nem szembetűnő a dolog :), hogy terhes vagy!   A röntgenvizsgálatot is érdemes kerülni, és sok orvos is kerüli ilyenkor. 

Pszichiátriai betegségek


Ha nem elég a pszichoterápia, akkor az orvos ír fel neked gyógyszert. A legtöbb antidepresszáns nem magzatkárosító, de mindenképp konzultálj a nőgyógyászoddal és a kezelődokiddal! Egyértelmű, hogy a kezeletlen depresszió károsabb a babára nézve, mint a hatékony kezelés. Szorongáscsökkentő szerek is megengedettek, igaz nem mindegyik, ezért ebben az esetben is egyeztetned kell a dokiddal. Fontos, hogy saját magadtól ne hagy abba a rendszeresen szedett bogyóidat, mert ez komoly pszichés problémákhoz vezethet. Kérj orvosi segítséget a leszokáshoz, vagy egy másik gyógyszer átállásához.

Fertőző betegségek


A baktérium, gombaellenes és vírus ellenes szerek általában vénykötelesek, de a vény nélkül kapható gyógyszerek esetében is konzultálnod kell az orvosoddal! A terhesség alatt a penicilin  és annak változatai tartalmú antibiotikumok szedhetőek, minden mással vigyázni kell és az orvos dönti el, hogy szedheted - e. A gomba ellenes szerekből kevés van, ami szedhető, és általában a terhesség első harmada után szedhető. A vírusellenes gyógyszereknél is ez a helyzet, van amelyiket lehet szedni, valamelyiket pedig nem. 

Gyógynövények és illóolajok


Jómagam is inkább  a természetes gyógymódok felé hajlok (már amikor van rá lehetőség), hiszen sokkal barátságosabb, és azért csak a természetből való. Alkalmazható a csipkebogyó, a hárs, bodza, kakukkfű, hagyma, fokhagyma - ezek sokat segítenek a megfázásos időszakban.  A vízhajtók, hashajtók, menstruációt szabályozó, vagy nyálkahártya - nyugtató szerek akár vetélést is okozhatnak! Kerüld az aloe verát (méhösszehúzódásokat okozhat), a pásztortáskát, a görögszénát, a borókát, szennát, ricinus, macskagyökeret, mályvát, gyöngyajakot, fekete nadálytő. 





Pár példa részletesebben:

 
Citromfű, levendula

Az alvási zavarok és a nappal jelentkező nyugtalanság kezelésére bátran fogyaszthatnak a kismamák citromfű vagy levendula alapú termékeket, teákat. Használatuk álmossághoz, a reakcióidő megnyúlásához vezethet, amire pl. autóvezetés esetén oda kell figyelni.

Ánizs, konyhakömény, édeskömény, kapor

A puffadás, bélgörcsök kezelésére régóta bevált növényi szer az ánizs, a konyhakömény, az édeskömény és a kapor. Megjegyzendő, hogy később, szoptatás alatt az említett növények hatóanyagai az anyatejbe is átjutnak, és a csecsemő esetén is hasonló hatással rendelkeznek; ez előnyös lehet a „hasfájós” babáknál. A túlzott mennyiségű ánizs-konyhakömény-édeskömény tea-fogyasztás azonban az anyatej ízének a megváltozásához is vezethet, ezért a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kell eljárni használatakor.

Gyömbér

A terhességi hányás ellen bizonyított hatással rendelkezik a gyömbér, de hatékony lehet köhögésnél is nyákoldóként. Vannak, akik nem kedvelik a csípős ízét; esetükben teaként fogyasztva szárított almadarabokkal elnyomható a kellemetlennek talált íz. Amennyiben nem kapszulaként fogyasztják a kismamák, hanem porként, saját maguknak készítve belőle teát, akkor a következők szerint kell eljárni: ½-1 teáskanálnyi szárított gyömbérport kell egy csésze forró vízben 5 percig ázni hagyni, majd szűrni. Egyenletesen elosztva a mennyiséget, napi max. 2-3 csésze fogyasztása ajánlott belőle.

Depresszió, hangulati ingadozások esetén

Depresszió, hangulati mélypontok esetén az orvossal való konzultációt követően fogyasztható csak orbáncfű tartalmú készítmény, ugyanis a biztonságos alkalmazását illetően még sajnos nem áll elegendő adat rendelkezésre. Nem ajánlott a macskagyökér alkalmazása sem. Ellenben a citromfű hatása bizonyított, és nem kell aggódni magzatkárosító hatása miatt sem. A citromfű hangulatjavító, altató tulajdonsága mellett a prolaktin hormon termelődését is fokozza, így jótékonyan befolyásolja a tejelválasztást. Megemlítendő, hogy az árpa is hasonló hatással van a prolaktin elválasztásra; azaz az árpasör is stimulálja az anyatej termelődését. Ebben az esetben azonban az alkohol-tartalom miatt kell visszafogottnak lenni!

Útifű maghéj, búzarost, ricinusolaj, szennatea

Székrekedés esetén az útifű maghéj, a búzarost és egyéb gabonarostok biztonsággal alkalmazhatók. Ezek a rostok a bélcsatornában megduzzadva növelik a széklettömeget, elősegítik a székletürítést. Egyes szakirodalmi források javasolják, mások nem a lenmag hashajtóként való alkalmazását. A tiltás okaként arra hivatkoznak, hogy a lenmag növeli a mekónium magzatvízbe való ürítésének a kockázatát. A ricinusolaj hashajtóként való alkalmazása ellenjavallt, mert számos zsíroldékony vitamint megköthet, és magával ragadva kiüríthet a szervezetből. A szennateát illetően a szakmai vélemény megosztott; az orvossal való konzultáció szükséges használata előtt.

Málnalevél

A 9. hónap táján egyre több kismama készít teát málnalevélből. Az általában a 36. héttől fogyasztott forrázat „szülésfelkészítő” teának is nevezhető, ugyanis segíti a méhizomzat, méhnyak szülésre való rákészülését, hozzájárul a kismedencei izmok ellazulásához, a táguláshoz. Egy teáskanálnyi száraz málnalevelet kell 10 percig 3 dl forró vízben áztatni, majd szűrni. Mézzel vagy cukorral ízesíthető. Napi maximum 1 liternyi mennyiség fogyasztása ajánlott belőle. A málnatea hasfogó hatással is rendelkezik. Ez a mellékhatása a székrekedéssel küzdő kismamáknál problémás lehet, nekik nem javasolt a málnatea kortyolgatása.



Csipkebogyó, kamilla, kasvirág

Nyugodtan alkalmazható megfázás esetén a csipkebogyóból vagy a kamillából készült tea.
Külsőlegesen, azaz kenőcsként, gélként, krémként alkalmazhatók mentol és kámfor tartalmú készítmények. A visszeresség problémájának orvoslására bevethetők a gesztenye-kivonatot tartalmazó gélek, bedörzsölők.
Az immunerősítőként ismert kasvirág-kivonatok alkalmazhatóságát illetően megosztott a vélemény. Egyes tanulmányok az ártalmatlanságát bizonyítják terhesség alatt, mások óva intenek.

Fekte nadálytő

Terhesség alatt kerülni kell az - egyébként zúzódásos sérülések, ütések esetén jól bevált - fekete nadálytő alkalmazását is. Belsőleg senkinek nem javasolt az alkalmazása, kismamák esetén azonban a külsőleges alkalmazástól is óva intenek, mivel használata a magzati májat károsíthatja.

Petrezselyem, kutyabengekéreg, gyermekláncfű, pásztortáska

A sokak által vízhajtóként, tisztítókúra részeként alkalmazott petrezselyem nagy mennyiségben való alkalmazásáról is le kell mondania a várandósoknak. Már a középkorban is ismert volt a petrezselyem potencia-növelő és magzatelhajtó hatása. Ez utóbbi miatt kell mellőzni a kismamáknak a petrezselymet. A kutyabengekéreg, a gyermekláncfű és a pásztortáska alhasi vérbőséget okoznak, terhesség alatt kerülendő az alkalmazásuk.

Pemetefű, cickafark, édesgyökér

A pemetefű használata az első trimeszterben tiltólistás, míg a cickafark készítmények és az édesgyökér kivonat a terhesség teljes időtartama alatt kerülendő. Ez utóbbi a magzat szteroid háztartásába avatkozhat be, ami fiúmagzatoknál különösen káros lehet.

Fagyöngy, galagonya

Nem szabad a szív- és érrendszerre ható, vérnyomáscsökkentő hatású fagyöngyöt, galagonyát sem szedni.

Sáfrány, borókabogyó, rozmaring, zsálya
Csak minimális mennyiségben szabad sáfránnyal, borókabogyóval, rozmaringgal és zsályával az ételeket ízesíteni. A felsorolt fűszerek/gyógynövények ugyanis méhizomzat összehúzódásokat okozhatnak, és esetleg koraszüléshez vezethetnek.

Dr. Budai Marianna
szakgyógyszerész - Patika magazin, 2011-01-13 08:00:00
 
 
 

Egyéb gyógymódok


A sókamra, sóbarlang, barlangterápia javasolt a megfázás, asztma, valamint az arcüreggyulladás kezelésére.  A testmasszás, talpmasszás, akupunktúra, fülakupunktúra esetében mindig kell szólni, hogy terhes vagy, mert bizonyos pontokat tilos túlingerelni. A lávaköves masszás, celluitmasszázs nem javasolt. A hidegterápia is kerülendő, mert vérbőséget okoz, és a méregtelenítés is tilos. A homeopátia is nagy segítséggel van az emberi szervezetre.






Források:

Patika magazin
Kismama különszám 2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése