Mielőtt hozzákezdenél a nagy főzőcskézéshez, tudnod kell, és köteles is vagyok tájékoztatni téged, hogy a baba egyedüli tápláléka minimum 4, de legjobb' 6 hónapos koráig az anyatej/tápszer. Ha mégis nekivágsz, ügyelj arra, hogy mindig olyan ételt kapjon, ami életkorának megfelelő!
- Pépesítéshez a botmixer megfelelő.
- A főzelékeknek szánt alapanyagokat csak mosás után darabold fel, különben kioldódnak belőle az értékes vitamintartalom. A feldarabolt zöldségeket pedig már ne tárold, hanem készítsd el! (Kivételt képez itt pl. a sütőtök pl., ezt felkockázhatod, és beteheted a fagyóba, hogy nyárra is kaphasson a pici finom sütőtök pürét.)
- Olajból használhatsz napraforgó olajat, de a legjobb az olíva.
- A babaételt mindig párolással, és nem pedig főzéssel készítjük elő, azaz kevés vizet adunk hozzá.
- Az elkészült ételt mindig fedő alatt hűtsd le, mert jobban megmarad a tápértéke.
- A zöldborsó kivételével minden zöldségnek 5-10 perc a párolási ideje, a mireliteknek pedig 3-5 perc.
- Mindig főzőlével készítsd az ételt, hogy a baba ne az anyatejes/tápszeres pépet szokja meg!
- Az olajat mindig a párolás végén adjuk hozzá az ételhez, mert így megmarad a zsírsavak biológiai értéke.
- Annyira higítsd a pépet, amennyire kisbabád igényli!
- Az általam leírt receptek általában 2 adagra elegek, azaz két üveg babaételnek (2X190gr) felelnek meg!
Burgonyapüré banánnal
Hozzávalók: (2 adagra)
- Egy nagy szem krumpli
- Egy banán
A krumplit kockákra vágod, vagy leszeleteled, és felengeded annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi. Mikor megfőtt, összekevered az összepasszírozott banánnal és egy kis főzőlével, majd botmixerrel pépesíted.
Brokkoli burgonyával
Hozzávalók: (2 adagra)
Hozzávalók:
Brokkoli burgonyával
Hozzávalók: (2 adagra)
- 2-3 darab brokkoli rózsa
- Egy közepes méretű krumpli
- 1 mokkáskanál olaj
- 2 szem köménymag (ha őrölt, kb. egy csipet)
A brokkoli vastag, húsos szárát levágjuk, és kockákra vágjuk. A burgonyát is, majd a brokkoli szárával együtt feltesszük főni, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk egy picit főni őket a saját levükben, / :) / majd hozzátesszük a felaprított brokkoli rózsákat és a 2 szem köménymagot. 6 perc párolás után, fedő alatt hagyjuk megpuhulni. Pépesítés közben tedd bele az olajat, és higítsd főzőlével.
Cukkini burgonyával
Hozzávalók:
Rizses répafőzelék
Hozzávalók:
4 sárgarépa
10 dkg rizs (kb. 2 marok)
kevés vaj vagy növényi zsiradék
A répát pucold meg, darabolt fel és rakd fel főni. A rizst a szokott módon megfőzöd: 1 rizs, dupla annyi víz, tehát egyszer ráöntesz annyit amennyi ellepje, majd még egyszer ugyanakkora mennyiséget. Miután mind a kettő megfőtt ( a rizst hagyd egy kicsit gőzben megpuhulni, dagadni), vegyítsd össze a kettőt, majd ízesítsd petrezselyemmel,, vagy lestyánnal. Én petrezselymet használtam. Nem kell sok, épen egy csipetnyi is elég. Ha kisebb a gyerek pépesíteni kell botmixerrel, ha nagyobb (8-9 hónaptól már elég erős az állkapcsa), elég villával összetörni. Sajtot is reszelhetünk bele, ha már elég nagy a baba.
Saláta főzelék
Hozzávalók:
100 g tisztított saláta
50 g tisztított burgonya
1 mk olaj
1 mk citromlé
A salátát szedd leveleire és mosd meg alaposan folyóvízben. Tépd darabokra és a kockára vágott krumplival párold 15 percig 3 - 5 ek. vízben. Fedő alatt hagyd kihűlni. Pépesítés közben add hozzá az olajat, higítsd a főzőlevével és egy kis időre tedd még vissza a tűzhelyre, kis lángra. Gyorsan kavargasd meg párszor, majd szobahőmérsékletre hűlve tegyél bele 5 - 6 csepp citromlevet. Pulykahúspürét tálalhatsz hozzá.
Paradicsomos burgonya
Hozzávalók:
100g burgonya
1- 2 friss paradicsom
1 kis zellerlevél
1 mk olaj
A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A burgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.
Zöldborsófőzelék
Cukkini burgonyával
Hozzávalók:
- Egy db. cukkini
- Két közepes krumpli
A krumplit felkockázod és felteszed párolni annyi vízzel, amennyi ellepi. A cukkinit megszabadítod a héjától, és felszeleteled. Mikor már majdnem puha a krumpli, hozzáteszed a cukkinit, és együtt párolod őket, kb. 5 percig. Mikor mind a kettő jó puha, hozzáteszel egy mk. olajat és alaposan összedolgozod. Botmixerrel pépesíted.
Rizses répafőzelék
Hozzávalók:
4 sárgarépa
10 dkg rizs (kb. 2 marok)
kevés vaj vagy növényi zsiradék
A répát pucold meg, darabolt fel és rakd fel főni. A rizst a szokott módon megfőzöd: 1 rizs, dupla annyi víz, tehát egyszer ráöntesz annyit amennyi ellepje, majd még egyszer ugyanakkora mennyiséget. Miután mind a kettő megfőtt ( a rizst hagyd egy kicsit gőzben megpuhulni, dagadni), vegyítsd össze a kettőt, majd ízesítsd petrezselyemmel,, vagy lestyánnal. Én petrezselymet használtam. Nem kell sok, épen egy csipetnyi is elég. Ha kisebb a gyerek pépesíteni kell botmixerrel, ha nagyobb (8-9 hónaptól már elég erős az állkapcsa), elég villával összetörni. Sajtot is reszelhetünk bele, ha már elég nagy a baba.
Saláta főzelék
Hozzávalók:
100 g tisztított saláta
50 g tisztított burgonya
1 mk olaj
1 mk citromlé
A salátát szedd leveleire és mosd meg alaposan folyóvízben. Tépd darabokra és a kockára vágott krumplival párold 15 percig 3 - 5 ek. vízben. Fedő alatt hagyd kihűlni. Pépesítés közben add hozzá az olajat, higítsd a főzőlevével és egy kis időre tedd még vissza a tűzhelyre, kis lángra. Gyorsan kavargasd meg párszor, majd szobahőmérsékletre hűlve tegyél bele 5 - 6 csepp citromlevet. Pulykahúspürét tálalhatsz hozzá.
Paradicsomos burgonya
Hozzávalók:
100g burgonya
1- 2 friss paradicsom
1 kis zellerlevél
1 mk olaj
A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A burgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.
Zöldborsófőzelék
- 150 g zsenge, fejtett zöldborsó,
- 1 szál petrezselyemzöld,
- 1 db közepes burgonya,
- 1 mokkáskanál olaj
Spenót burgonyával
- 100 g tisztított spenótlevél,
- 50 g burgonya,
- 15 g banán,
- 1 mokkáskanál olaj
Sárgaborsófőzelék burgonyával
Az árpát darád meg, és úgy, mint ahogy a grízt szoktad, főzd meg. Nagyon gyorsan leéghet, úgyhogy vigyázz vele!!! Pürésített gyümölccsel nagyon finom! Ha tápszerrel csinálod, először csak vízben főzd meg, utána add hozzá a tápszert!
Hozzávalók:
- 70 g sárgaborsó,
- 70 g burgonya,
- 1 mokkáskanál olaj
A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha. Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig. Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük. 5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.
Tejbeárpa
- 10 dkg árpa (gersli)
- tej vagy tápszer
Rizs almával és barackkal
- 1 dl őszibarack lé, vagy mármilyen gyümölcslé (Szentkirályi bébiital)
- 2 marék rizs
- Egy kisebb alma
A rizst megfőzöd, majd hozzáöntöd a baracklevet. Az almát kockára vágod, vagy lereszeled, majd botmixerrel pürésíted. Remek tízórai és uzsonna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése